ARHIVA CERCULUI LITERAR DE LA SIBIU

cercul-literar-sibiu-color2

Importanţa Cercului Literar de la Sibiu creat în perioada ultimului război mondial (1943) rămâne şi astăzi absolut centrală pentru cultura română, el constituind una din marile înfăptuiri ale acesteia. Benefica  sinteza  pe  care  au  propus-o şi au realizat-o cerchiştii, între junimismul maiorescian şi direcţia creatoare inspirată de „Sburătorul” lovinescian, rămâne fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat nu numai o grupare literară importantă, dar a şi contribuit la formarea unor scriitori de anvergură: un critic literar extrem de inovator (I. Negoiţescu), un poet naţional (Ştefan Aug. Doinaş), un mare prozator (I.D. Sîrbu), cărora li se adaugă Radu Stanca, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Titus Mocanu, Eta Boeriu, Ovidiu Cotruş, Ioanichie Olteanu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg, Radu Enescu şi alţii. Prin program şi operă, membrii CLS sunt, structural, europeni. Creaţia lor este unul din capitolele masive, care legitimează cultura română ca fiind una a valorilor europene. După aproape 60 de ani de la momentul instalării regimului comunist, cu efecte dezastruoase pentru existenţa membrilor CLS (majoritatea lor au fost victimele unor procese înscenate politic şi ai anilor grei de detenţie), pentru promovarea operei fiecăruia dintre ei, precum şi pentru principiile estetice care i-au guvernat ca grup literar, acest capitol al culturii române contemporane continuă să conţină multe necunoscute. Deşi unele studii au apărut în volum sau în periodice literare, textele, etapele existenţiale, contextele diverse legate de personalitatea şi creaţia acestor importanţi scriitori se cer imperios recuperate ca patrimoniu inconturnabil.

FCS 21 alcătuieşte de 13 ani, prin diverse proiecte-modul şi evenimente culturale, o vastă Arhivă naţională şi internaţională a Cercului Literar de la Sibiu, al cărei principal scop este salvarea de la distrugere a unui segment preţios aparţinând patrimoniului naţional (texte, manuscrise, corespondenţă, fotografii, etc.

În perioada martie-octombrie 2016, FCS 21 va realiza cu sprijinul AFCN un nou proiect-modul intitulat “Cercul Literar de la Sibiu: de la poemele lui Ștefan Aug. Doinaș la compozițiile lui Wolf von Aichelburg.” Activități și evenimente vor avea loc în București, Sibiu, Arad, Sântana și Caporal Alexa.Pe data de 11 oct, ora 10:00, a avut loc, in Aula „Avram Iancu” a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (ULSB), Colocviul „Cercul Literar de la Sibiu, sub semnul teatrului si a muzicii” organizat de FCS 21 in parteneriat cu ULSB., in cadrul proiectului „Cercul Literar de la Sibiu. De la poemele lui Stefan Aug. Doinas la compozitiile lui Wolf von Aicheilburg”. Prezentam Programul Colocviului.


14518699_1384641244898950_95508473_n (1)In cadrul Proiectului: „Cercul Literar de la Sibiu. de la poemele lui Stefan Aug. Doinas la compozitiile lui Wolf von Aichelburg”, realizat si co-finantat de AFCN, va avea loc pe 11 octombrie, orele 9.30, la Sibiu coclocviul cu titlul: „Cercul Literar de Sibiu, sub semnul teatrului si al muzicii”, organizat in parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar in prelungirea dezbaterilor din prima parte a zilei va avea loc, la ora 19, un recital cameral la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.


14593679_1394914323871642_1553123009_n

 


Lansarea celei de-a doua ediții a concursului
„Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș?”

În cadrul proiectului „Cercul Literar de la Sibiu – de la poemele lui Ștefan Aug.Doinaș la compozițiile lui Wolf von Aichelburg” desfășurat cu sprijinul AFCN, Fundația Culturală Secolul 21 a organizat la Sântana, în data de 25 martie 2016, lansarea celei de-a doua ediții a concursului „Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș?”. În fața unei asistențe extrem de numeroase formată mai ales din elevi și profesori, au vorbit Dna Marinela Morgoș, gazda evenimentului organizat la Biblioteca „Ștefan Aug.Doinaș” din Sântana, Dnul Primar Daniel Tomuță, Ioan Ciama, fost director al școlii „Ștefan Aug.Doinaș” din satul Caporal Alexa, Dna Adina Lipovan, profesoară de limba română la aceeași școală, precum și Dna Alina Ledeanu, președinta FCS 21 și coordonatoarea proiectului.

afis-premiere


Săptămâna Internațională a Muzicii Noi

Marți 24 mai la ora 17, în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (Director: compozitorul DAN DEDIU), violistul MARIUS UNGUREANU (Danemarca), pianista VERONA MAYER și percuționistul ALEXANDRU MATEI vor susține un concert cameral la Universitatea Națională de Muzică București, sala George Enescu.
Programul va cuprinde lucrări de WOLF von AICHELBURG, ALFRED ZIMMERLIN, EDISON DENISOV, LUCIANO BERIO.
Sonata pentru violă și pian de Wolf von Aichelburg (poet, traducător, compozitor și unul dintre membri Cercului Literar de la Sibiu) va fi interpretată de Marius Ungureanu. Fundația Culturală Secolul 21 (FCS 21) sprijină prezența acestuia în festival, în cadrul proiectului „Cercul Literar de la Sibiu: de la poemele lui Ștefan Aug.Doinaș la compozițiile lui Wolf von Aichelburg” cofinanțat de AFCN.
După încheierea concertului, MARIUS UNGUREABU va evoca figura lui WOLF von AICHELBURG şi colaborarea sa cu acesta, iar ALINA LEDEANU, preşedinte al FCS 21 și director al revistei Secolul 21, va vorbi despre programul Fundaţiei, de creare a Arhivei naţionale şi europene a Cercului Literar de la Sibiu; va fi prezentată revista Secolul 21, cu accent pe numerele în care au fost publicate, de-a lungul anilor, elemente din Arhiva cerchista astfel constituită.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.