VLAD RUSSO – A uita pentru a-si aminti

A uita sta in puterea noastra mai putin inca decåt a ne aduce aminte; de aceea un gånd sau o imagine ne staruie cu atåt mai mult in cuget cu cåt ne straduim mai tare sa le pierdem. Paradoxul in cauza ar fi doar un prilej in plus de a glosa visator in marginea fragilei alcatuiri a fiintei noastre, daca n-ar exista si cazuri in care ceea ce porti intiparit in minte nu

te-ar impiedica sa dai un sens maruntelor imprejurari in care te afli prins. A «transa» tribulatiile memoriei devine atunci de-a dreptul un imperativ.

Este si cazul locuirii, despre care vorbesc, din felurite unghiuri, paginile acestui numar al Secolului 20 – adevarat pariu cu puterea cuvåntului si a imaginii de a dejuca, tocmai, straniile feste ale aducerii-aminte. Caci fiecare pagina il cheama aici pe cititor sa parcurga un itinerar ocolit, menit a-l face sa uite, pentru a-si aminti mai bine.

Sa uite, mai intåi, schema descarnata a spatiului-receptacol, in care el insusi figureaza doar ca un punct indiferent, in beneficiul regasirii acelei geometrii latente, alcatuita din singularitati esentiale, in care traieste cu adevarat. Sa-si suspende, apoi, ideile primite de-a gata, inlocuindu-le cu prospetimea dintåi, capabila sa descopere si sa se bucure si sa se intristeze de ceea ce e dat privirii. Sa se smulga din febra marilor proiecte impersonale care-i sorb existenta, pentru a se redeprinde sa asculte tumultul regenerator al cotidianului. Sa se dezbrace, totodata, de tabuurile sub care ii sta trupul, in incercarea de a-i regåndi, mai pur, impuritatea. |n sfårsit, sa-si piarda superbia de stapån al planetei, pentru a invata sa devina aceea ce i-a fost menit a fi dintotdeauna: cel care poarta grija locului unde ii este dat sa vietuiasca.

Cåt despre «strategiile» puse in joc pentru atingerea acestor intelesuri, ele nu sunt in fond decåt intruchipari – alese din nenumaratele posibile – a ceea ce a fost, din toate timpurile, tentativa, mereu esuata si mereu reluata, de a provoca o trezire, de a smulge spiritul din amorteala in care, periodic, se cufunda. De aceea tentativa de fata, in intregul ei, trebuie si ea privita fara echivoc drept ceea ce este: rod al iluziei ca se poate trai neintrerupt cu ochii deschisi.

 

Share This Post