Evenimente

La sfârşitul lui decembrie 2014, Daniela Zeca-Buzura a realizat în emisiunea sa ’’Jurnal de front’’, un interviu cu doamna Alina Ledeanu, director al Revistei Secolul 21. Emisiunea a fost dedicată în mod deosebit numărului ’’1914’’ al Revistei Secolul 21, consacrat Primului Război Mondial.

Mai jos avem fragmentul de pe site-ul TVR2 în legătură cu interviul sus menţionat, precum şi sursa fragmentului.

În 2014 s-au împlinit 100 de ani de la izbucnirea „Marelui Război”, cum a fost denumit Primul Război Mondial.

Ediţia din decembrie a revistei Secolul 21 a fost intitulată simbolic „1914” şi conţine, pe lângă articole semnate de Emil Hurezeanu, Adrian Cioroianu, Margaret MacMillan, numeroase documente inedite precum scrisori de pe front, jurnale de prizonierat şi fotografii de arhivă.

Invitatul ediției este Alina Ledeanu – directorul revistei Secolul 21.

O emisiune de Daniela Zeca Buzura şi Cristina Dănilă

http://tvr2.tvr.ro/100-de-ani-de-la-marele-razboi_10675.html

 

 *

 
Cel mai recent număr al Revistei Secolul 21 (7-12 ∕ 2014) este dedicat, precumpănitor, lui Dan Hăulică, cel care a jucat un rol esenţial în destinul naţional şi internaţional al revistei noastre.

Parte din sumar:
- DAN HĂULICĂ IN MEMORIAM (semnează: George Banu, Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Cristian-Robert Velescu, Andrei Ionescu, Coca Delureanu ş.a.);
- DIN ISTORIA REVISTEI SECOLUL 20 (texte de: Dan Hăulică, Ştefan Aug. Doinaş, Alexandru Baciu, Sanda Vişan);
- MEDICINĂ ŞI SOCIETATE (semnează: Ion Vianu, Nicolae Cajal, Irina Cajal MArin, Octavian Buda);
- PENTRU O ARHIVĂ A CERCULUI LITERAR DE LA SIBIU (semnează: Virgil Nemoianu, Ştefan Aug. Doinaş, Cleopatra Lorinţiu);

Menţionăm rubricile permanente semnate de Michel Deguy, respectiv Geta Brătescu (cu splendide desene). Rubrica NOI ŞI ORAŞUL, susţinută de Mariana Celac, este dedicată salvării casei lui George Enescu de la Mihăileni. În secţiunea EVENIMENTE CULTURALE 2014 sunt reproduse dialogul profesorului româno-american Virgil Nemoianu cu Valeriu Stoica, precum şi dezbaterea organizată la târgul de carte Gaudeamus, unde a fost lansată “Trilogia Romantismului” a celebrului cărturar Virgil Nemoianu.


Numărul 7-12/2014 al revistei Secolul 21 

 

*

 

 

 *

 

PUNȚI CULTURALE: ȘTEFAN AUGUSTIN DOINAȘ ȘI PETRU CÂRDU. PENTRU CREAREA UNEI ARHIVE NAȚIONALE ȘI EUROPENE
Un proiect realizat de FCS21, finanțat de AFCN, în parteneriat cu Primăria orașului Sântana şi cu KOV (Serbia)
Parteneri media
Radio România Cultural; reea; Diplomat Club
Din documentele de Arhivă culese la Sântana, Caporal Alexa și Vârșeț

*

REVISTA SECOLUL 21 LA BISTRIŢA


.

PARADIGME EUROPENE REVISTA SECOLUL 21

 

Marţi, 24 iunie 2014, Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud şi Bibilioteca Judeţeană George Coşbuc Bistriţa – Năsăud au organizat o întâlnire a conducerii revistei Secolul 21 cu cititorii.
Sub titlul “Paradigme europene”, invitatul special al serii, doamna Alina Ledeanu, director al revistei Secolul 21, a vorbit despre istoria acestei prestigioase reviste azi semicentenară, a schiţat un portret al poetului Ştefan Aug. Doinaş şi a prezentat cea mai recentă apariţie editorială a Fundaţiei Culturale Secolul 21: albumul bilingv al artistului fotograf Alfred Kaufmann, Cu două lentile gemene/ Through Twin Lenses. Menţionăm că atât această foarte recentă apariţie editorială, cât şi revista Secolul 21 - din 2003 şi până în prezent – sunt proiecte editoriale realizate cu sprijinul financiar AFCN.
Întâlnirea s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi culturale ale oraşului Bistriţa, poeţi, redactori ai revistei Mişcarea Literară din localitate, jurnalişti.
Amfitrion al serii a fost preotul-poet Ioan Pintea, figură catalizatoare a vieţii culturale bistriţene, binecunoscut nu numai prin versurile sale, ci şi pentru prietenia care l-a legat de N. Steinhardt.
 

 *

 

FUNDAŢIA CULTURALĂ SECOLUL 21 LA BIBLIOTECA
„ŞTEFAN AUG. DOINAŞ” DIN SÂNTANA


În cadrul proiectului „Punţi culturale: Ştefan Aug. Doinaş şi Petru Cârdu. Pentru crearea unei arhive naţionale şi europene” , Fundaţia Culturală Secolul 21 organizează în anul 2014, cu sprijinul AFCN şi în parteneriat cu Primăria oraşului Sântana, două evenimente menite să facă mai bine cunoscute personalitatea şi opera scriitorului Ştefan Aug. Doinaş în zona sa natală. Cele două evenimente au fost precedate de o donaţie de carte a FCS 21 către Biblioteca Orăşenească „Ştefan Aug. Doinaş”.
Pe 13 iunie 2014 a avut loc un prim eveniment, o întâlnire a conducerii Fundaţiei cu cititorii din Sântana. Câteva conferinţe susţinute de doamna Alina Ledeanu, preşedinte a FCS 21, de Ioan Ciama şi de Adina Lipovan, cadre didactice la Şcoala „Ştefan Aug. Doinaş” din Caporal Alexa, au prezentat unui public numeros (profesori şi elevi din Sântana şi din localităţile vecine) opera marelui poet. A fost lansat, cu acea ocazie, concursul de eseuri „Cunoaşteţi opera lui Ştefan Aug. Doinaş?”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului primar Daniel Tomuţa.
În toamna acestui an reprezentanţii FCS 21 se vor afla din nou la Sântana pentru festivitatea de decernare a premiilor: Premiul pentru cel mai bun eseu; Premiul pentru cel mai interesant document de arhivă; Premiul pentru cea mai frumoasă recitare din opera lui Ştefan Aug. Doinaş.

 


Jurnal Arădean, miercuri, 18 iunie 2014

 

*

 

Eveniment FCS 21 la Sântana

Jurnal Arădean, vineri, 13 iunie 2014

 

 *

 

NOUTĂŢI EDITORIALE !

Fundaţia Culturală Secolul 21 a editat recent albumul bilingv dedicat artistului fotograf ALFRED KAUFMANN: “Cu două lentile gemene / Through Twin Lenses”. Albumul (94 pagini; preț: 17,04 lei) reproduce, în principal, fotografii alb-negru din retrospectiva organizată de criticul de artă Mihai Oroveanu în 1997, la Fotogaleria Gad (Artexpo) din Bucureşti şi la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Prezentăm mai jos coperta 1 şi coperta 4 ale albumului.

 

 

 *

 

REVISTA “SECOLUL 21″ – UN SUCCES ÎN SERBIA!

 

 

Conducerea revistei Secolul 21, în parteneriat cu Centrul Cultural European KOV din Vârşeţ (Serbia, Voivodina), au realizat un turneu de lansări în Serbia a numărului dedicat de Secolul 21 marelui poet Petru Cârdu, dispărut prematur în 2011 la Vârşeţ.

Pe data de 28 martie a.c., numărul “Petru Cârdu – un poet al Europei” (7-12/2013) a fost lansat la sediul Uniunii Scriitorilor din Belgrad, în prezenţa unui public numeros şi a reprezentanţilor principalelor cotidiene şi televiziuni din Serbia. La masa rotundă, organizată cu această ocazie, au participat conducerea Uniunii Scriitorilor din Serbia, Alina Ledeanu, director al revistei Secolul 21, Ana Cârdu, preşedinta Consiliului de Conducere al KOV, Gabriel Băbuţ, critic literar şi traducător. A fost prezentată istoria semicentenară a revistei Secolul 20/Secolul 21 şi a fost detaliat conţinutul numărului special dedicat lui Petru Cârdu. A fost citit în traducerea în limba sârbă, semnată de George Băbuţ, editorialul acestui număr scris de poeta Ana Blandiana.
În seara aceleiaşi zile, două dintre cele mai importante canale de televiziune din Serbia au transmis în reluare momente de la această întâlnire; cotidienele de mare audienţă : Politika (cel mai vechi ziar din Balcani), Danas şi Dnevnik, editat la Novi Sad, au dedicat ample cronici evenimentului organizat la Uniunea Scriitorilor din Belgrad.

 

 

În după-amiaza zilei de 31 martie a.c. , revista Secolul 21, cu atenţie specială acordată
numărului “Petru Cârdu – un poet al Europei”, a fost prezentată cititorilor şi presei culturale din Vârşeţ. Dezbaterea a fost organizată, în faţa unui public deosebit de numeros şi de interesat de tema propusă, la teatrul “Sterie Popovici” din Vârşeţ.

 

Pe 1 aprilie a.c., revista Secolul 21 şi Universitatea de Vest din Timişoara au organizat o masă rotundă în Aula Bibliotecii Universitare “Eugen Todoran”. La dezbatere au participat Alina Ledeanu, directorul revistei, Cornel Ungureanu, critic literar, Ileana Pintilie, critic de artă şi Ana Cârdu, ca invitat special din Serbia. Moderator a fost Marcel Tolcea, scriitor şi profesor universitar.

 

*

 

*

 

*

 

EVENIMENT EDITORIAL ŞTEFAN AUG. DOINAŞ

Vineri 26 aprilie 2013 a fost lansat la Librăria Cărtureşti din Bucureşti audiobook-ul

ŞTEFAN AUG. DOINAŞ: Trandafirul negru, realizat de Casa Radio. Editat în condiţii grafice excepţionale şi însoţit de un CD, albumul conţine 55 de poeme rostite la Radio de marele poet între anii 1970-2002.

În prezenţa unui public numeros, au vorbit: poeta ANA BLANDIANA, poetul şi criticul literar MARIUS CHIVU, realizator al acestei ediţii, poetul MIRCEA CĂRTĂRESCU şi

ALINA LEDEANU, director al revistei Secolul 21; moderator al întâlnirii a fost

DARIA GHIU.

Reamintim cu această ocazie că ŞTEFAN AUG. DOINAŞ a fost preşedintele fondator al Fundaţiei Culturale Secolul 21 şi director al revistei Secolul 20/Secolul 21 din 1994 şi până la sfârşitul vieţii.

Proza “Întâi floarea, apoi telefonul”, inclusă în sumarul audiobook-ului, a fost publicată iniţial în colecţia de carte-eveniment a Fundaţiei Culturale Secolul 21:

ŞTEFAN AUG. DOINAŞ, T de la Trezor, proze, editura FCS21, Bucureşti 2000 (Vizitaţi site-ul nostru: www.secolul21.ro la secţiunea Cărţi-eveniment)

 

*

 

 

*

 

 COMUNICAT CASA RADIO

TRANDAFIRUL NEGRU: UN REGAL DE POEZIE LA LIBRĂRIA CĂRTUREŞTI

Vă place Ştefan Augustin Doinaş? În colecţia ”Biblioteca Radio”/Seria ”Colecţionarul de voci” a Editurii Casa Radio, iubitorii de poezie pot (re)găsi într-o carte sonoră o inedită panoramă a operei poetice a unui autor de o prodigioasă complexitate: Ştefan Aug. Doinaş (26 aprilie 1922 – 25 mai 2002).

Albumul intitulat Trandafirul negru (carte ilustrată cu CD inclus) reuneşte în premieră absolută 55 de poeme rostite de Ştefan Aug.Doinaş la Radio între 1970 şi 2002, extrase din aproximativ 30 de volume acoperind o jumătate de secol din creaţia mereu surprinzătorului scriitor…

Volumul este îngrijit de tânărul critic – şi poet – Marius Chivu, constant şi mărturisit ataşat de poezia lui Doinaş, care vede în această primă ediţie sonoră o restituire semnificativă : ”Din cărţile de poezie pe care Ştefan Aug. Doinaş le-a scris de la începutul anilor ’40 până la sfârşitul anilor ’90, a selectat cel puţin câte un poem pentru a fi rostit la Radio/…/Dispuse pe CD în ordine cronologică, cele 55 de poeme astfel alese pot contura ascultătorului imaginea fidelă a ceea ce, cu clişeul de rigoare, numim universul unui scriitor”.

Ilustraţia luxuriantă a albumului, semnată de un grafician de talie internaţională, Tudor Banuş, întregeşte demersul de recuperare a poeziei lui Doinaş, făcând din noua apariţie editorială de la Casa Radio şi o carte-obiect râvnită de orice colecţionar.

”Conul de umbră căzut peste opera poetului s-ar putea însă preschimba într-un con de argint cu ocazia acestui audiobook pe care poetul citeşte nu mai puţin de 55 de poezii, însoţite, ca bonus, de o proză scurtă şi de un extras dintr-un interviu acordat în anul 2000, dacă nu chiar ultimul, cu siguranţă una dintre ultimele sale confesiuni despre scris”, ne asigură Marius Chivu în prefaţa volumului, intitulată Poetul, complice al tăcerii visătoare.

Lansarea antologiei va avea loc chiar în ziua naşterii poetului: vineri 26 aprilie, ora 18, la librăria Cărtureşti Verona. Participă poeţii Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu,

Marius Chivu (îngrijitorul ediţiei) şi Alina Ledeanu (directorul revistei Secolul 21). Un eveniment moderat de Daria Ghiu, critic de artă, redactor Editura Casa Radio

Detalii pe www.edituracasaradio.ro

Ştefan Aug. Doinaş, Trandafirul negru. Poeme rostite la Radio (1970-2002)

Ediţie îngrijită de Marius Chivu

Ilustraţii de Tudor Banuş

Colecţia „Biblioteca de poezie românească”/ Seria „Colecţionarul de voci”

Format: 17 x 17 / Nr. pagini: 120 / Durată CD: 73’

Preţ de vânzare directă (Librăria Casa Radio, comenzi on-line la www.edituracasaradio.ro): 17.00 lei

http://www.edituracasaradio.ro/prod.shtml?grp=2&cat=13&prod=855

 

*

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Miercuri 10 aprilie 2013, Institutul Francez din Bucureşti şi Fundaţia Culturală Secolul 21 au organizat o conferinţă de presă despre

Participarea revistei SECOLUL 21 la Salonul de Carte de la Paris

Întâmpinaţi de Bertille Détrie  din partea Institutului Francez, invitaţii – reprezentanţi ai presei, ai unor instituţii culturale – s-au bucurat de prezenţa la eveniment a câtorva personalităţi culturale care au contribuit la realizarea numărului bilingv “Spécial Bucarest-Paris” lansat la Salon : arhitecta Ana Maria Zahariade, profesor la Universitatea de Arhitectură şi laureată a premiului Herder, matematicianul si semioticianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, scriitorul Constantin Abăluţă, poet, dramaturg, eseist şi distins traducător, alături de Alina Ledeanu, director al revistei Secolul 21, au insistat în intervenţiile lor asupra specificului şi rolului unei reviste culturale, în speţă al revistei Secolul 21 (Ana Maria Zahariade), asupra programului editorial al revistei Secolul 20/Secolul 21 considerată a evolua în descendenţa Junimii maioresciene (Solomon Marcus); a fost evocată existenţa pe cât de dificilă, pe atât de glorioasă a publicaţiei până în 1989 (Constantin Abăluţă) şi relatate evenimentele organizate în jurul revistei la Salonul de Carte de la Paris, încununate de un binemeritat succes (Alina Ledeanu). Dintre colaboratorii mai vechi şi mai noi ai revistei, au fost de asemenea prezenţi la eveniment: Zorina Regman, Sofia Oprescu, Filip-Lucian Iorga, Georgeta Cristian ş.a .

 

*

 

CONFERINŢĂ DE PRESĂ

INSTITUTUL FRANCEZ DIN BUCUREȘTI
și
Revista SECOLUL 21

organizează conferința de presă cu tema

Revista SECOLUL 21 la Salonul de Carte de la Paris
22-25 martie 2013

Evenimentul are loc miercuri 10 aprilie 2013, între orele 11-13, în Atrium,
Institutul Francez din București, bdul Dacia nr. 77, sector 3

 

 

Revista Secolul 21, publicaţie semicentenară de circulaţie internaţională coeditată de Uniunea Scriitorilor din Romaânia şi Fundaţia Culturală Secolul 21, a fost invitată la Salonul de Carte de la Paris, ediţia martie 2013. Prin prestigiul cucerit de-a lungul anilor, prin conţinutul şi ţinuta grafică a numerelor sale – adevărate CARŢI-ALBUM, prin tematica incitantă şi branşarea constantă la spaţiile culturale francofone, Secolul 21 este periodicul cultural în jurul căruia organizatorii standului României (Ministerul Culturii, ICR-Paris, CNL, Institut francais-Paris), ca invitată de onoare a Salonului, au programat evenimente reunind personalităţi culturale române şi franceze.

Primul eveniment a fost organizat sâmbătă 23 martie a.c., orele 19, la Standul României: în dialog cu Alina Ledeanu – director Secolul 21, poetul si filozoful Michel Deguy a prezentat unei asistenţe numeroase raţiunile care l-au determinat să susţină de peste 10 ani o rubrică permanentă în cunoscuta publicaţie românească şi rolul acesteia în peisajul cultural actual; cunoscutul critic şi teoretician al teatrului, George Banu, devenit de curând Membru de onoare al Academiei Române, li s-a alăturat cu o evocare substanţială a revistei în glorioşii săi ani 70 ai secolului trecut.

Al doilea eveniment a avut loc luni 25 martie , orele 18 la Hotel de Behague, devenit de la sfârşitul anilor 30 sediul Ambasadei României la Paris, şi a stat sub semnul personalităţii şi operei lui Paul Valéry  în legătură cu nu mai puţin celebri săi prieteni români. Pornind de la un manuscris extrem de preţios aflat în Biblioteca Naţională a Franţei, descoperit de Alina Ledeanu şi publicat în numărul bilingv al revistei Secolul 21 , “Special Bucarest-Paris”, lansat la Salon, Ramona Călin, comisarul pentru standul României a dorit să încheie simbolic evenimentele Salonului în acelaşi loc unde se dăduse oficial startul pregătirilor : în biblioteca Behague care-l găzduise deseori pe marele poet. A fost citit si comentat textul manuscrisului în care sunt invocate valorile comune ale Franţei şi ale României, valori europene în care preeminenţa aparţine spiritualităţii creatoare; a fost evocată figura Contesei Martine de Behague, mecena şi prietenă a familiei  Valéry .

Întâmpinaţi cu generoasă ospitalitate de doamna Yvette Fulicea, Ministru plenipotenţiar pentru Afaceri politice şi culturale, au participat la eveniment Martine Boivin-Champeaux, nepoata lui Paul Valéry  şi invitată de onoare a serii, Ramona Călin, Alina Ledeanu, Rodica Paleologue, înalţi reprezentanţi ai CNL-Centre national du Livre-Paris, membri ai Echipei de cercetare “ Paul Valéry ” de la ITEM/CNRS-Paris ş.a.

La ambele evenimente şi pe toată durata Salonului, la Standul României a fost prezentat numărul bilingv al revistei Secolul 21 “Special Bucarest-Paris”.

 

*

 

REVISTA SECOLUL 21 la SALON du LIVRE de PARIS Un omagiu

Două saptămâni de la ultima zi a « Salonului de Carte de la Paris », ale cărui lucrări au debutat şi s-au încheiat sub semnul inspirat al « speranţei spirituale comune » lăsată « moştenire prietenilor mei români » de către poetul Paul Valéry… Acest legământ simbolic , şi cu siguranţă nu întâmplător, înlesnit de întâlnirea mea cu doamna Alina Ledeanu, a cărei energie inepuizabilă m-a responsabilizat pentru o colaborare inspirată în cadrul Salonului Cărţii, ne-a parvenit datorită unui manuscris găsit de chiar doamna Ledeanu la Bibliothèque de France. Este acelaşi text care deschide numărul special dedicat Salonului Carţii , « Spécial Bucarest-Paris ». Un text, pe care sunt sigură ca îl veţi asculta în timpul acestei conferinţe de presă. Colaborarea noastră cu această revistă – prestigioasă prin calitatea articolelor redactate, dar si prin vocaţia sa europeană şi păstrarea unei tradiţii reînnoite prin afilierea cu momente de răscruce pentru reafirmarea culturii româneşti în locul acesteia de drept – rămâne una dintre experienţele memorabile. De asemenea, paşii premergători Salonului Carţii, în speţă lansarea listei oficiale de autori, care a avut loc la Hotel de Behague, sub semnul inspirat al Secolului, cât şi ultimele momente, post Salon , din seara zilei de 25 martie, derulate în prezenţa nepoatei poetului Valéry, în chiar biblioteca unde poetul lucrase deseori, fac această colaborare specială si virtuoasă. Numărul “Spécial Bucarest-Paris » dedicat « punţilor » franco-române, dar şi arhitecturii, lucrărilor inspirate ale Getei Brătescu, pe care o vom regăsi şi alături de Mircea Cantor la Muzeul de Artă Contemporană, dar şi a Europei şi redefinirii acesteia, a delectat atât scriitorii cât şi vizitatorii prezenţi la Salon, revista bucurându-se de un real succes, atât prin prezenţa ei palpabilă, pe mesele de inspiraţie brâncuşiană, cât şi prin prezenţa poetului si filozofului Michel Deguy, prieten inspirat al revistei, semnatarul rubricii permanente « L’Extreme Contemporain » , care a prezentat momente marcante ale Secolului, în istoria relaţiilor literare franco-române. Deşi nu sunt fizic prezentă la această conferinţă de presă, declar prezenţa mea fidelă « in spiritu » şi sper să pot rămâne la înălţimea primei mele colaborări cu revista Secolul 21 la Paris, una dintre punţile larg deschise către un viitor marcat de un prezent atât de preţios.

Ramona Călin, Comisar General lettres roumaines, Salonul de Carte de la Paris

 

*

 

A apărut numărul 7-12/2012 al revistei Secolul 21

AMERICA PRIN OCHII EUROPENILOR

Volumul include în sumar numele unor personalităţi culturale româneşti şi străine precum:
AURELIAN CRĂIUȚU, JEFFREY ISAAC, GETA BRĂTESCU, DON DELILLO, E. L. DOCTOROW, BERNARD MALAMUD, JOHN BARTH, GERALDINE BROOKS ş.a.

 

 

A apărut numărul 1-6/2012 al revistei Secolul 21

ŞCOALA SOCIOLOGICĂ DE LA BUCUREŞTI

Volumul include în sumar numele unor personalităţi culturale româneşti şi străine precum:
SANDA GOLOPENȚIA, GETA BRĂTESCU, SOLOMON MARCUS, MICHEL DEGUY ş.a.

 

 

Cercul Literar de la Sibiu în Arhive Naţionale şi Internaţionale

 

 

Marţi, 9 octombrie 2012, la Academia Română, va avea loc Colocviul Internaţional

DUBLĂ COMEMORARE ŞTEFAN AUG. DOINAŞ
90 de ani de la naştere, 10 ani de la trecerea în nefiinţă

 

*

 

EVENIMENTELE FCS 21 IN IMAGINI

înapoi sus