O demnă încheiere
și încoronare

 

Există avantaje şi dezavantaje legate de înaintarea în vârstă. În ce mă priveşte, consider că un frumos avantaj a fost faptul că primii mei ani de viaţă i-am petrecut în calitate de supus al ultimului monarh român.

Mi-aduc aminte cum la finele lui 1947 bunicul meu care asculta postul său de radio preferat, cel elveţian („Beromunster”) s-a repezit agitat spre bunica mea care, în odaia alăturată vorbea de la fererastră cu cineva din stradă, strigându-i în germană că Regele a abdicat. Se sfârşea o eră şi începea alta.

În adevăr, perioada 1866-1948, destul de scurtă, dacă stăm să ne gândim, a fost totuşi probabil cea mai coerentă, cea mai spornică, cea mai fericită din istoria românilor (măcar din faza modernă). Nu sunt naiv, nu ignor defectele, obstacolele, blocajele din aceste 8 decenii. Ştim bine că au existat nedreptăţi, oprimări, conflicte, nemulţumiri şi pericole. Cu toate ace fost cu totul considerabile. Ştiinţa şi tehnica, alfabetizarea, progresul şi ponderea politică, artele şi literatura au suit cu viteză considerabilă. S-a afirmat un număr remarcabil de oameni de stat şi militari. Unificarea ţării (cu toate cele bune şi mai puţin bune ale ei) a fost un adevărat punct de cotitură. Carol I a fost un suveran de superlativă calitate, Ferdinand I a fost un conducător solid şi plin de simţul răspunderii, Regina Maria a fost o figură spectaculoasă, dar nu lipsită de substanţă, Carol II poate fi acuzat de multe, dar nu de lipsă de gust şi de inteligenţă.

În sfârşit Regele Mihai a încheiat această serie cu demnitate tragică. A fost rege de două ori: odată ca minor (1927-1930), sub tutela unui Consiliu de Regenţă, iar după 1939 din nou, până la finele lui 1947. A avut el simpatii pentru rebelii din ianuarie 1941? Aşa au afirmat unii, fără dovezi limpezi. Însă nimeni nu va nega că în august 1944 a reuşit să realizeze ceea ce, din păcate, în Germania eşuase cu o lună mai devreme: răsturnarea unei dictaturi cu sprijinul armatei şi aristocraţiei. Există şi alte motive adjuvante, dar rămâne inconstestabil că tânărul Rege a fost pivotul şi factorul decisiv al acestei                                                    militare […]

Share This Post