Acum 4 000 de ani, orasul-stat Sumer Irakul din zilele noastre s-a confruntat cu o problema de nerezolvat. Pamånturile cultivabile au inceput treptat sa acumuleze sare in urma evaporarii apelor care le irigau. Treptat, sarea le-a otravit solul si, in timp, culturile au inceput sa scada. |ntre timp, sumerienii, pusi in fata degradarii solului si a disparitiei culturilor, au inceput sa cultive pamånturi noi. |n curånd au ajuns la limita expansiunii lor agricole. |n urmatoarele trei secole, sarea acumulata a distrus mai mult de 40 la suta din culturi. Productia scazuta combinata cu o populatie in crestere a dus la diminuarea rezervelor de hrana, ceea ce a determinat reducerea numarului de soldati, slujbasi publici si preoti. La 1800 i.C. agricultura Sumerului a intrat in colaps si glorioasa civilizatie a cazut in obscuritate.
Declinul vechiului Sumer reprezinta o lectie valoroasa pentru politicienii de astazi, a caror indiferenta la problemele de mediu a permis o serioasa si in multe cazuri ireversibila degradare a mediului.
|n lume exista o recunoastere din ce in ce mai mare a faptului ca sanatatea natiunilor si binele fiecarui individ rezida nu numai in capitalul economic acumulat, ci si in capitalul social si cel natural.
|n Romånia, din nefericire, problemele mediului nu reprezinta o prioritate pentru politicieni. Anii de industrializare fortata, in care nivelul productiei reprezenta o valoare sociala de cea mai mare importanta, in care productivitatea era pusa mai presus de fiinta umana si natura, au afectat menta-litatea oamenilor. Iar acest lucru se observa in comportamentul lor de zi cu zi.
Este necesara o schimbare in inima si mintea tuturor, pentru a face progrese in atitudinea noastra fata de natura.
O atitudine corecta inseamna in primul rånd respect. Respect fata de natura si fata de tot ceea ce are viata, fiind o creatie a Domnului. Apoi vine grija si dragostea. A avea grija de natura, care este locul unde traim si ne crestem copiii, inseamna sa protejam si sa prevenim aceste fapte care ranesc natura si pamåntul.
Exista diferite modalitati prin care societatile moderne produc pagube iremediabile mediului: poluarea pamåntului prin contaminarea cu diverse substante, contaminarea apei si in special a apei freatice datorita depozitelor necontrolate de reziduuri, scurgerilor de la uzinele petrochimice si unei continue infestari a mediului acvatic cu pesticide sau alti agenti poluanti, poluarea aerului prin emisiunile industriale, despaduririle, utilizarea necontrolata a resurselor regenerabile. Exista si aspecte care ridica pro-bleme si care sunt asociate cu zonele industriale si urbane. Generarea si managementul apei este o astfel de problema. Accidentele sunt o amenintare in plus la adresa oamenilor si a mediului si sunt frecvent legate de activitatile urbane si industriale.
|n Romånia calitatea aerului este o problema serioasa. Ponderea industriei grele, utilizarea pe scara larga a carburantilor de calitate scazuta, lipsa unor tehnologii moderne de productie au avut ca rezultat cresterea nivelurilor de emisie in atmosfera. Emisiile de dioxid de sulf, de dioxid de azot, hidrogen sulfurat si alte substante daunatoare afecteaza sanatatea populatiei in multe feluri.
|n Olanda, problemele de mediu beneficiaza de o atentie deosebita la toate nivelurile. Obiectivul Guvernului nostru este de a se asigura cetatenilor tarii, acum si in viitor, un astfel de mediu care sa constituie baza unei bune sanatati si prosperitati, reprezentånd totodata si o sursa de måndrie nationala.
Daca cresterea economica nu este insotita de investitii in educatie, dezvoltare sociala si protectia mediului, drumul societatii catre un viitor mai echitabil este periclitat.
Cu totii suntem responsabili pentru protejarea si imbunatatirea calitatii mediului si totodata a lumii in care traim. Mediul este parte a mostenirii pe care o lasam copiilor nostri. Aceasta mostenire este astazi in pericol. Ca buni cetateni, trebuie sa ne asumam cu totii aceasta responsabilitate. Cu totii inseamna guvern, industrie, comunitati si indivizi. Numai astfel se poate ajunge la rezultate si numai astfel se poate lucra.
|n ciuda situatiei economice nefavorabile, exista multe lucruri care pot fi facute pentru a proteja si imbunatati mediul. Minimum ce se poate face este de a crea o mai buna constientizare a acestei probleme. Guvernul poate sa initieze, dar nu poate face totul singur.
Calitatea aerului, a apei si pamåntului este o problema a tuturor.