Prima săptămână din martie
Coronavirus – încet, încet, pătrunde în conștiință. Deși politica locală încă pare interesată doar de sine. Pentru a înlesni alegerile anticipate, președintele Iohannis a propus un candidat pentru postul de premier, care cu siguranță va fi respins de mafioții partidului majoritar din parlament.
În mod straniu, tocmai Biserica Ortodoxă Română este prima care ia poziție cu privire la noul virus. Și taman cu rugămintea ca pe viitor credincioșii să nu mai sărute icoanele din lăcașurile de cult. Iar la împărtășanie, fiecare trebuie să-și aducă de acasă lingurița: de când lumea, preotul bagă în gura credincioșilor spășiți, cu o linguriță din argint specială pentru asta, trupul și sângele lui Iisus sub formă de pâine înmuiată în vin.
Însă românii, mulți mai degrabă superstițioși decât religioși, nici să nu audă de așa ceva. Cum să fie cu putință ca icoana făcătoare de minuni să răspândească boala cea afurisită? Nu cumva trebuie să o săruți și mai mult, pentru a te feri de molimă? Și cum să poată lingurița sacră, de argint să fie înlocuită cu o una oarecare, de acasă? A doua zi, biserica, speriată, dă înapoi. Recomandarea, spune patriarhul, ar fi valabilă doar pentru cei „mai puțin credincioși” – ceea ce, implicit, înseamnă că cei cu adevărat credincioși n-au decât să se îmbolnăvească.
Joi seara sosesc niște prieteni de la Berlin. Au închiriat un apartament în centru. Zona cu strada Lipscani, odinioară o stradă comercială, în care încă mai găsești caravanseraiuri, este azi cartierul de distracții: aici, lumea își face de cap de la prânz și până în zori – chiar și acum. Iar prietenii noștri de la Berlin sunt nevoiți să suporte zgomot, nu glumă, în cele două nopți de weekend petrecute aici.
Vineri, pe un soare minunat și o căldură plăcută, luăm la pas orașul, neștiind ce ne așteaptă, neștiind că suntem cu carantina la ușă. Ne oprim la Piața Obor, nu în ultimul rând pentru a lua tradiționalii mici – cei mai buni din București. Înconjurați, la mesele de lemn în aer liber, de bărbați care beau bere și citesc rubrica sport, mâncăm rulourile de carne la grătar și ne facem poze pe care i le trimitem prin WhatsApp unei prietene comune de la Roma. Remarcând ambianța veselă din fotografii, prietena ne răspunde: „Se vede clar că la voi nu e nici urmă de virus.” […]