Fundația Culturală Secolul 21 va aniversa, în 2024, 30 de ani de proiecte de anvergură, cu impact național și internațional, câteva rafturi dintr-o bibliotecă de referință, pline cu volumele din seria nouă a revistei SECOLUL 20/SECOLUL 21, o colecție de carte-eveniment în care continuă să fie publicate, din 2000 încoace, titluri de referință din seriile de autor Ștefan Aug. Doinaș și Geta Brătescu, alături de volume semnate de Virgil Nemoianu, Sanda Golopenția, Al. Baciu ș.a.
Anticipând sărbătoarea, alcătuim în paginile care urmează un portret al Președintelui-fondator, poetul și cărturarul Ștefan Aug. Doinaș.
Începând cu mijlocul anilor 60, Doinaș s-a dedicat și lansării tinerilor poeți, ale căror nume alcătuiesc azi lista cu numele devenite canonice pentru poezia română contemporană. Le-a salutat atunci debutul, le-a analizat exigent versurile în revistele literare, apoi în propriile lui volume de exegeză și teorie poetică, i-a prezentat fără parti-pris-uri în emisiuni cu ecou, la radio și televiziune.
Adolelescenta Cleopatra Lorințiu a fost una dintre vocile poetice remarcate la propriu de marele poet, într-o emisiune la Radioul național. Doinaș a reacționat spontan, salutând cu entuziasm debutul.
„Plină de har e regina-ntâmplărilor”, spune un vers de Doinaș: 30 de ani mai târziu, printr-o întâmplare, Cleopatra Lorințiu (devenită nu doar un nume consacrat ca poetă, ci și realizator de emisiuni culturale la Televiziunea Română) va crea un adevărat poem cinematografic prin documentarul artistic „DOINAȘ – Excelența în cultură”. Fragmente din acest documentar vibrează în dialogul poetei cu subsemnata, înregistrat în două emisiuni dedicate revistei și Fundației Culturale Secolul 21, din care reproducem în continuare câteva fragmente.