CARMEN TĂNĂSOIU

Și vasele de farmacie
pot fi opere de artă

Vasele de farmacie sunt recipiente cu forme şi inscripţii specifice care, alături de mojare, balanţe de mână sau cutii cu ponderi, asigurau identitatea unei oficine de farmacie, în Europa medievală şi premodernă.
La noi, farmacia de oficină a apărut mai târziu decât în Apusul Europei: prima atestare documentară a unei farmacii datează din anul 1494, la Sibiu; apoi s-au înfiinţat farmacii la Oradea, Bistriţa, Braşov, Făgăraş. Primele farmacii din Princi­patele Române dunărene apar în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, deşi negoţul cu substanţe medicamentoase (camfor, teriacă, piper) datează cu trei secole mai devreme.
În colecţia Muzeului Naţional de Artă al României se află câteva zeci de vase de farmacie din faianţă de provenienţă ita­liană (sec. XVII – începutul sec. XVIII), atribuite stilistic unor centre cunoscute, ca: Faenza, Deruta, Savona etc. Vasele au for­me diferite, corespunzătoare substanţelor pe care le conţi­neau: albarello – vase pentru pulberi, unguente şi extracte moi, carafe și ulcioare pentru ape aromate ori alte lichide. […]

Share This Post