ALINA LEDEANU

Cuvânt introductiv

Într-un context aniversar pentru Fundația Culturală Secolul 21 și pentru revista Secolul 21, Arhiva Cercului Literar de la Sibiu nu împlinește o vârstă rotundă. Sunt însă 12 ani de când reali­zarea ei a devenit una din prioritățile Fundației noastre.
Ținte ale regimului represiv comunist, cer­chiștii au fost, cu puține excepții, victimele unor procese politice cu final decis de Securitate; au fost închiși, interziși cu anii de la publicare, manuscrisele le-au fost confiscate, multe au rămas pierdute pentru totdeauna.
Sentimentul datoriei și al urgenței de a salva ce a mai rămas de la distrugerea iminentă ne-a determinat să inițiem în 2003 crearea unei Arhive cu documente scrise – originale și copii – și una orală, legate de personalitatea și creația foștilor membri ai Cercului Literar.
În acest număr, reproducem din Fondul Emil Șimăndan, jurnalist cultural arădean, o intere­santă pagină de istorie literară despre poetul George Ciudan și prietenia sa de o viață cu Ștefan Aug. Doinaș. Despre prietenie e vorba și în amintirile Vioricăi Guy Marica: sunt evocate figurile marcante ale Cercului Literar din peri­oada tinereții lor sibiene și clujene.
Dintre tinerii exegeți interesați azi de creația cerchiștilor, publicăm în încheiere câteva pagini din teza de doctorat a Florinei Lircă dedicate lui Cornel Regman, cunoscutul critic literar.
A.L.

Share This Post