DUMITRU AVAKIAN

Artistul sub dictatură

 

A existat un destin comun al acelor intelectuali saşi din Ardeal, nu mulţi la număr, care, în perioada intebelică nu au intrat în contingent, nu au raspuns comandamentelor venite de la Berlin. Este cunoscut faptul că agitaţiile de natură populistă au animat ascensiunea führerului înainte şi după 1933. Au avut ecouri importante inclusiv în comunitatea germanilor din ţara noastră. Au existat şi spirite libere care au gândit şi au simţit altfel. Inclusiv lor le aducem astăzi un pios omagiu la această selectă reuniune. Ne referim, printre ceilalţi, la omul de cultură, la artistul Wolf von Aichelburg, cel care are norocul de a supravieţui perioadei naziste, de asemenea avatarurilor regimului comunist de dominaţie sovietică şi naţionalist-comunistă de la noi din ţară.

Reuşeşte să emigreze în Germania.

Reuşeşte să-şi continue opera. Moare într-un accident stupid în Spania, în plină glorie, la o vârstă avansată, în anul 1994.

În acelaşi creuzet al intelectualităţii germane din perioada intebelică îl găsim şi pe compozitorul Norbert von Hannenheim. Similitudini privind evoluţia celor doi există. Există dovezi că s-ar fi cunoscut.   […]

 

Share This Post