Lansare de carte și lectură: Atelier continuu de Geta Brătescu

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) și Fundația Culturală Secolul 21 (FCS21) vă invită marți, 31 octombrie 2017, începând cu ora 19.00, în Sala Perpessicius a Sediului expozițional al MNLR (Str. Nicolae Crețulescu, în spatele Bisericii Albe situate pe Calea Victoriei), la o întâlnire specială cu scrierile Getei Brătescu: lansare de carte și lectură Atelier continuu de Geta Brătescu.

Nume cu o importantă rezonanță în mediul cultural românesc, Mihai Șora, Luiza Palanciuc-Șora, Magda Cârneci și Alina Ledeanu, editorul volumului și coordonatorul colecției FCS21, vor fi în dialog cu Ion Bogdan Lefter, moderatorul acestei întâlniri, iar actrița Ioana Crăciunescu va interpreta „Ultimul sfârșit al lui Esop”. Monolog nocturn (Fantasmagorie romantică).Vor fi proiectate, cu această ocazie, fragmente din filmări video realizate în Atelierul artistei. Amfitrion: Ioan Cristescu, director al MNLR

Publicat acum în ediția a II-a, revăzută și adăugită și în colecția de carte-eveniment FCS 21, Atelier continuu adaugă textelor incluse în prima ediție (Cartea Românească, 1985) numeroase pagini despre Atelier văzut deopotrivă ca spațiu cotidian de lucru și concept, precum și foarte multe reproduceri, inclusiv inedite, din opera artistei. Un „Cuvânt înainte” semnat de Dan Perjovschi și un „Cuvânt lămuritor” al Editorului întregesc acest volum apărut în condiții grafice deosebite: coperta colecției a fost concepută de Geta Brătescu, designul și Dtp-ul au fost realizate de echipa de la Faber Studio, iar tiparul – la Master Print Super Offset. Pentru a pune cât mai bine în evidență importanța reeditării Atelierului continuu în peisajul cultural contemporan, Fundația Culturală Secolul 21 a organizat o suită de lansări ale cărții, printr-un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și având ca parteneri Ordinul Arhitecților din România, Fundația „Grigore Monteoru”, Societatea Internațională „George Enescu” (Viena), Librăriile Humanitas.

GETA BRĂTESCU este artistă, scriitoare, absolventă a Facultății de Litere și Filosofie, Universitatea din București, unde i-a avut profesori pe G. Călinescu și Tudor Vianu, și a Academiei de Belle Arte, unde s-a format sub îndrumarea lui Camil Ressu. Autor a numeroase lucrări de grafică, desen, colaj, filme și videoperformanțe, tapiserie și ilustrație de carte, Geta Brătescu e prezentă din 1947 în expoziții  din România, iar din 1960 și în străinătate. Operele sale se află în mari muzee ale lumii (printre care MNAR și  MNAC – București, MOMA – New York , Ludwig – Viena, Moderna Galerija Ljubljana ș.a.), precum și în numeroase colecții particulare. A reprezentat de două ori România la Bienala de la Veneția: într-o expoziție de grup (1960, curator Jules Perahim) și printr-o expoziție solo (2017, curator Magda Radu). Din 1965 și până în prezent, asigură concepția grafică a revistei Secolul 20/ Secolul 21. Prima sa carte, De la Veneția la Veneția, apare în 1970. Din anul 2000, Fundația Culturală Secolul 21 începe să publice, în colecția de carte-eveniment FCS21, seria de autor GETA BRĂTESCU, ajunsă anul acesta la al șaselea volum (Atelier continuu, ediția a II-a, revăzută și adăugită).

Geta Brătescu este doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte din București. A primit mai multe premii importante ale Uniunii Artiștilor Plastici și ale Academiei Române. În 2008, Ministerul Culturii și Cultelor i‑a decernat Premiul Național pentru Arte Vizuale. În 2017, Președintele României Klaus Iohannis i-a conferit decorația Steaua României în grad de Ofițer.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Revista Secolul 21, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool.

_lansareC-GetaBratescu-_posterWEB

 

Share This Post