ADRIAN NICULESCU

Luni 22 octombrie 2018

 

 

Luni, 22 octombrie 2018, s-a stins din viață arhitecta Mariana Celac (n. 1936), cunoscută opozantă a regimului comunist.
      A fost soția reputatului disident Mihai Botez, plecat din țară în Statele Unite ale Americii în vara anului 1987, și sora celui dintâi ministru de externe al României post-decembriste, Sergiu Celac (decembrie 1989-iunie 1990). Înainte de 1989, Mariana Celac s-a alăturat protestatarilor împotriva regimului Ceaușescu, militând, printre altele, împotriva gravelor demolări din București, începând cu anul 1984, iar după 1987, împotriva ,,sistematizării rurale’’, proiect prin care se urmărea demolarea a 7-8.000 de sate din cele 13.123 existente.
      Până la Revoluție, a ținut constant legătura cu exilul românesc și în special cu Mihnea Berindei (1948-2016), figura-cheie a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Paris. Prietenia sa cu Mihnea Berindei și cu Edith Lhomel, o apropiată a exilului românesc, redactor la publicația La Documentation Française (ambii implicați în mișcarea de protest «Opération Villages Roumains»), a făcut posibilă participarea sa, ca verigă de legătură esențială în obținerea de informații legate de evoluția proiectului de sistematizare a satelor.
      De o deosebită discreție și de un remarcabil profesionalism, Mariana Celac a fost una dintre cele mai importante personalități ale societății civile până la prăbușirea regimului comunist și a rămas, și după 1989, unul dintre cei mai valoroși intelectuali angajați din țara noastră.

 

ADRIAN NICULESCU

Share This Post