MARIUS MARCU-LAPADAT

Mariana Celac

 

Textul reprezintă Cuvântul rostit de arhitectul Alexandru Beldiman la ceremonia funebră din 24 octombrie 2018

 

A plecat dintre noi Mariana Celac, cu aceeași discreție cu care ne obișnuise pe noi, cei care am cunoscut-o.
      Întotdeauna mi s-a părut că era preocupată să deranjeze cât mai puțin. Evita să se plângă de propriile probleme; nu spunea niciodată mai mult decât: „eram în starea aia în care cucoanele simt nevoia să meargă la coafor sau la cumpărături”. În același timp, era gata oricând să ajute, să asculte păsurile și să dea un sfat bun. Chiar și după accidentul cerebral pe care l-a suferit, preocuparea ei principală era de a nu ajunge o povară pe umerii apropiaților, parcă reproșându-și că „a făcut un pocinog”.
      Ajutorul, încurajările și sfaturile ei au fost esențiale pentru mine în elaborarea tezei de doctorat și, fără întâlnirile cu Mariana, în mod sigur lucrarea ar fi arătat altfel.
      Ne-am văzut des în perioada când am secondat-o, împreună cu Tavi Carabela, în elaborarea Ghidului de arhitectură al Bucureștiului. A fost ideea ei și ne-a propus, cu generozitate, să fim coautori. Venea la noi la birou (de fiecare dată cu ceva bun de mâncare), mai degrabă ca să ne consultăm sau să-și verifice propriile ipoteze. Odată hotărâtă strategia de lucru, prelua cu discreție cea mai mare parte a efortului de elaborare a textelor.
      Un puternic spirit camaraderesc a tutelat colaborarea noastră, iar ședințele de redacție de pe terasa biroului, cu incursiuni prin actualitatea politică și culturală, cu ultimele articole din The Economist, etc. vor rămâne în memoria mea ca adevărate festine intelectuale. Am cunoscut multe personalități ale culturii contemporane românești și, mai mult decât atât, am avut privilegiul ca unele să mă onoreze cu prietenia lor. Prietenia cu care m-a onorat Mariana Celac (alături de aceea a lui Alexandru Beldiman sau Șerban Sturdza) ocupă un loc privilegiat pe scara realizărilor mele personale.
      Mariana Celac rămâne în amintirea mea (și a apropiaților mei care au cunoscut-o) ca o prietenă dragă, o persoană discretă, înțelegătoare și de toată încrederea. Odihnească-se în pace!

 

MARIUS MARCU-LAPADAT

Share This Post