ÎN PREGĂTIREA CENTENARULUI DOINAȘ

Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber”

Un interviu cu DANIEL TOMUȚA

realizat de ALINA LEDEANU

A.L.: Stimate domnule Daniel Tomuța, sunteți Primarul orașului Sântana, localitate situată nu departe de Arad și de care aparține inclusiv satul Caporal Alexa, în care s-a născut Ștefan Aug. Doinaș.

Ce înseamnă să „păstoriți”, de aproape două mandate, o comunitate multiculturală cum e Sântana?

D.T.: Originile multiculturalismului sunt foarte vechi în cadrul comunității noastre, aici găsindu-și locul, pe lângă locuitorii vechii așezări, Comlăuș și alte comunități colonizate, de etnie germană (șvabi), maghiară, și altele. Tot de orașul Sântana aparține și satul Cherechi, a cărui denumire a fost schimbată în anul 1926, în Caporal Alexa.

Dat fiind faptul că, pe aceste meleaguri a fost, din cele mai vechi timpuri, o comunitate multiculturală, dintotdeauna, locuitorii acestei așezări au învățat să-și respecte originile, păstrând tradiția religioasă și culturală. Astfel, și eu la rândul meu, nu fac altceva decât să sprijin și să încurajez cetățenii spre a trăi în înțelegere, respect reciproc și în bună comuniune unii cu alții, conștienți fiind că doar împreună și în acest fel vom reuși să fim o adevărată familie.

A.L.: Este deja un loc comun să afirmi rolul important al culturii pentru destinul unui popor. Totuși, nu mulți decidenți politici s-au dovedit conștienți, în România ultimelor decenii, de acest mare adevăr. Nu însă și dumneavoastră. Personal, am fost impresionată de respectul pe care-l acordați zestrei culturale și istoriei comunității al cărei destin l-ați asumat. Mă opresc la două personalități culturale reprezentative pentru Sântana  – un premiat Nobel (fizicianul Stefan Hell) și un nominalizat la același premiu prestigios (Ștefan Aug. Doinaș); știu însă că exemplele sunt mult mai numeroase. Vă rog să detaliați în ce fel ați înțeles să le onorați prezența sau memoria, după caz.

D.T.: Nu pot să fiu decât onorat că am șansa să fiu edilul unui oraș care s-a făcut remarcat prin personalitățile sale, pe plan național și internațional. Am conștientizat, de la începutul primului mandat, ce rol important ocupă cultura în destinul unui popor, motiv pentru care acord un respect deosebit zestrei culturale și istorice a acestei comunități. Astfel că, în anul 2016, am hotărât, împreună cu consilierii locali, în cadrul unei ceremonii solemne, acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului Sântana, savantului de origine română, laureat în anul 2014 cu Premiul Nobel pentru chimie, d-lui Ștefan Hell, prezent la această ceremonie.

Tot în semn de apreciere și respect, am hotărât ca Liceul Tehnologic din orașul Sântana, unitate de învățământ cu o tradiție de peste 260 de ani, la care învață în prezent aproximativ 1000 de elevi, să poarte, începând din anul 2016, numele marelui savant, care a învățat la Secția germană a Școlii din Sântana, înainte de a emigra în Germania, în anul 1978.

 -2-

Sărbătorit încă din timpul vieții, Ștefan Augustin Doinaș, născut Ștefan Popa, la data de 26 aprilie 1922 în localitatea Cherechi (astăzi Caporal Alexa, sat aparținător orașului Sântana), a fost poet, eseist, traducător, academician, om politic, în onoarea căruia, Școlii din localitatea Caporal Alexa i s-a dat numele marelui poet.

În anul 1992, Alexandru Paleologu şi alte personalităţi din lumea universitară românească propun înscrierea poetului Ștefan Aug. Doinaș pe lista pentru Nobelul literar.
Și pentru că, Ștefan Aug. Doinaș a fost un important om de litere, membru al Academiei Române, am înțeles să-i cinstim memoria prin dezvelirea în anul 2014 a plăcii de pe fațada bibliotecii orășenești, într-un cadru solemn și religios. Placa a fost donată de Fundația Culturală Secolul 21, iar biblioteca orășenească îi poartă din acel an numele.

Tot din anul 2014 a început și colaborarea dintre Primăria Orașului Sântana și Fundația Culturală Secolul 21, cu al cărei director, d-na Alina Ledeanu, am colaborat foarte bine, având același scop comun, respectiv acela de a omagia și de a promova opera și personalitatea marelui cărturar Ștefan Aug. Doinaș.

A.L.: Fundația Culturală Secolul 21, creată de Doinaș în 1994, a preluat, îndată după dispariția fizică a marelui poet, decizia acestuia de a sprijini școala care-i poartă numele, în satul natal. Din 2003 acordăm an de an „Premiul Doinaș pentru cel mai bun elev”. De asemenea, am implicat Școala gimnazială „Ștefan Augustin Doinaș” ca partener în proiectele Fundației; m-am bucurat să ne fiți alături în evenimentele organizate, atât dumneavoastră personal, cât și profesori de la școala din Caporal Alexa – la Sibiu sau la Academia Română.

Ce a însemnat pentru Primăria orașului Sântana să aibă drept partener Fundația noastră?

D.T.: Așa cum am menționat anterior, am avut și avem o colaborare foarte bună cu conducerea Fundației Culturale Secolul 21, fiind parteneri în multe proiecte, realizând evenimente culturale importante, cum ar fi: lansarea concursului de eseuri cu tema “Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș” – eveniment în cadrul căruia au fost prezentate elemente de arhivă culese din zona natală a poetului, și organizarea unui concurs de recitări din opera poetului. Elevii și cadrele didactice ale Școlii “Ștefan Aug. Doinaș” se întâlnesc în fiecare an, în cadrul acestor manifestări culturale, la căminul cultural din satul Caporal Alexa, în prezența unui public numeros format din cadre didactice, elevi și foști elevi ai școlii din localitate, părinți, autorități locale și, de asemenea, conducerea Fundației Culturale Secolul 21.

Un alt eveniment la care Primăria Orașului Sântana a fost partener, este Acela organizat de Biblioteca Orășenească « Ștefan Aug. Doinaș » din Sântana, în cadrul proiectului “Punți culturale: Ștefan Aug. Doinaș și Petru Cârdu, pentru crearea unei arhive naționale și europene”; cu acea ocazie, Fundația Culturală Secolul 21 a făcut bibliotecii orășenești o importantă donație de carte.

Trebuie subliniat faptul că, Fundația Culturală Secolul 21 acordă la sfărșitul fiecărui an școlar “Premiul Doinaș”, elevului din clasele I–VIII cu cea mai mare medie la învățătură.

Acestea sunt cele mai reprezentative evenimente organizate în parteneriat cu Fundația Culturală Secolul 21, menite să reliefeze importanța operei cărturarului Ștefan Aug. Doinaș, la dezvoltarea culturală a tinerei generații.

-3-

    A.L.: Ne plac cifrele rotunde. Iată două dintre ele, cu semnificații    deosebite atât pentru Primărie, cât și pentru FundațiaCulturală Secolul 21: cinci ediții ale concursului cu premii „Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș?” și centenarul nașterii lui Doinaș. Mă voi opri la ele, pe rând.

Menit să-i familiarizeze pe elevii din această zonă a țării cu opera marelui lor consătean, concursul gândit de Fundație, cu cele trei categorii de premii, s-a bucurat nu numai de sprijinul fianciar al Fondului Cultural Național și, uneori, de acela al Ministerului Culturii, ci și de susținerea necondiționată, generoasă, a Primăriei și a dumneavoastră personal. A patra ediție, organizată în anul Centenarului Marii Uniri, am realizat-o exclusiv din fondurile identificate la Sântana. In toamna acestui an vom organiza a V-a ediție – tema concursului am lansat-o deja la Sântana – și rezultatul este absolut impresionant: dacă la prima ediție, din 2014, au participat 20 de copii, numărul lor a crescut spectaculos și a ajuns, în 2018, la 60. 60 de copii din Sântana și Caporal Alexa știu pe de rost pooeme de Doinaș, fapt rarisim într-o perioadă în care se citește mult mai puțin, iar poezie aproape deloc! Iată o performanță pentru care trebuiesc felicitați Primăria, profesorii care-i pregătesc cu dăruire pe copii și, firește, elevii.

Ce a insemnat pentru Primărie și pentru întreaga comunitate locală acest concurs? Care au fost efectele constatate de dumneavoastră?

D.T.: Așa cum apreciați și dumneavoastră în partea introductivă a întrebării, efectul imediat al acestei colaborări a constat în interesul manifestat de către elevi, profesori și chiar de către părinți (implicați indirect în desfășurarea acestor manifestări), prin intenția de participare, însciindu-se progresiv un număr tot mai mare de elevi, numărul lor triplându-se raportat la prima ediție. Acest lucru arată, pe de o parte, respectul și aprecierea pentru poetul care s-a ridicat din comunitatea noastră și, pe de altă parte, implicarea și dăruirea cadrelor didactice în pregătirea și îndrumarea elevilor.

Într-o societate în care așezarea valorilor are o altă ierarhie, este minunat să vedem că există interes din partea tinerilor pentru astfel de evenimente și atunci, în calitate de reprezentant al comunității locale, nu pot decât să încurajez și să sprijin astfel de evenimente.

A.L.: 2022 e anul centenarului nașterii lui Doinaș, eveniment pentru care FCS 21, care a înscris în statutul său promovarea memoriei și operei lui Doinaș, a început pregătirile. Ce înseamnă pentru Daniel Tomuța, Primarul Sântanei, perspectiva apropiatului jubileu? E adevărat, la sfârșitul acestui an au loc alegeri locale, dar pe de o parte cunosc prețuirea pe care v-o acordă sântănenii, iar pe de altă parte un bun edil gândește lucrurile în perspectivă. Așadar, cum întâmpinați centenarul Doinas, care sunt proiectele dumneavoastră legate de acest eveniment cultural, în viitorul apropiat și mediu?

 D.T.: În semn de respect și prețuire pentru marele om de litere Ștefan Aug. Doinaș, în urmă cu câteva luni, am avut o inițiativă administrativă de alocare de denumiri străzilor din satul aparținător Caporal Alexa, iar străzii pe care se află casa copilăriei poetului, i-a fost atribuit numele Ștefan Aug. Doinaș.

-4-

     Așa cum ați menționat și dumneavoastră, în acest an vor avea loc alegeri locale, ocazie cu care sper ca realizările evidente din cele două mandate ale mele să-mi asigure în continuare aprecierea și susținerea locuitorilor orașului Sântana și ai satului Caporal Alexa.

În cadrul unui nou mandat, voi depune toate diligențele pentru ca un eveniment atât de important cum este centenarul nașterii poetului Ștefan Aug. Doinaș, să aibă parte de o organizare exemplară, de evenimente atractive pentru cetățeni și de un cât mai mare număr de participanți.

Întodeauna voi susține cultura și tradițiile românești, deoarece consider că acestea reprezintă, alături de istorie și religie, cele mai importante atribute ale identității noastre naționale.

Vom face demersuri pentru amenajarea casei memoriale din satul Caporal Alexa, încercând chiar să achiziționăm casa în care s-a născut și a crescut poetul.

În muzeul orașului care se va inaugura anul viitor, vom aloca un spațiu generos operei acestui mare poet născut pe meleagurile noastre.

Revista Secolul 21 reprezintă fără doar şi poate un reper literar important care ne demonstrează constant, cât de importante sunt libertatea de expresie și valorile democratice, dar și modul în care artele și literatura le pot șlefui decisiv. O misiune pe care Revista Secolul 21 și-a asumat-o în fiecare număr al său, împreună cu redactorii, colaboratorii și partenerii săi. Îi felicit pe toți, iar cititorilor revistei le transmit un gând al lui Frederick Douglass (scriitor, reformator și om de stat american):

„Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber”.

A.L.:  Stimate domnule Primar Daniel Tomuța, vă mulțumesc pentru acest interviu și pentru generoasele cuvinte din încheiere. Vă asigur că, în toate proiectele pe care doriți să le realizați la Sântana pentru cinstirea personalității celui ce a fost poetul, cărturarul Ștefan Aug. Doinaș, FCS 21 e onorată să vă fie, ca și până acum, partener.

 

Share This Post