ALINA LEDEANU

Darul, ca filosofie a iubirii

Al doilea număr sextuplu dedicat succesiv de revista Secolul 21 lui George Banu e construit, ca și cel precedent (numărul 7-12/ 2019), pe aceeași structură: lista prestigioasă a contribuțiilor oferite în primul volum de 40 de personalități din lumea largă e întregită acum prin alte 60 de nume de prima mână. La o repede ochire ar putea părea o simplă juxtapunere de nume mari. O lectură atentă va revela, însă, cititorului, formula originală.
       Critic, istoric, eseist și filosof al fenomenului teatral, autor al unei vaste opere care îmbrățișează amoros și România natală și Franța care l-a adoptat de aproape jumătate de secol, George Banu a propus el însuși această formulă neașteptată:
       „un dispozitiv original, refractar retoricii abuzive și fastidioase” prin care fiecare prieten/ prietenă invitat(ă) să participe la construcția acestei „întreprinderi” urma să ofere un cadou (fie el poem, tablou sau fotografie, urare, gând sau sentiment exprimat, etc.) în acord cu personalitatea celui dăruit.
       Rezultatul e fericita simbioză dintre cartea cu prieteni, portretul caleidoscopic al lui George Banu și invitația implicită adresată nouă tuturor de-a reflecta asupra sensului moral al darului ca înțelepciune și filosofie a iubirii.
       Darul meu, în acest volum, pentru prietenul Biță Banu? Nu găsesc un altul mai potrivit decât textul lui Doinaș „A plăti și a dărui”, ca formulare poetică a însăși filosofiei alterității.

George este unul dintre cei mai subtili analiști ai teatrului european. El mi-a fost apropiat și a aruncat o lumină caldă asupra spectacolelor mele. Am împărtășit o afecțiune reciprocă.

Share This Post