CAMILLE LAURENS

Membră a Academiei Goncourt

Un poet de mare anvergură, admirabil, admirat

Bună seara tuturor,

          În numele Academiei Goncourt, sunt deosebit de fericită și de mândră, să îl întâmpin și să îl ascult în seara aceasta pe Michel Deguy, laureatul premiului Goncourt pentru poezie – 2020. Este o onoare fiindcă e vorba de un mare poet care a primit deja numeroase premii: premiul Max Jacob, marele premiul al Acamediei Franceze, premiul Societății oamenilor de litere, la care se adaugă premiul Goncourt pentru poezie – „Robert Sabatier”. Vă voi spune doar câteva cuvinte.
          Spre deosebire de premiul Goncourt pentru roman, care a fost creat în 1903 prin testamentul lui Edmond Goncourt, premiul pentru poezie s-a născut mult mai târziu, în 1985, cu ajutorul unui fost laureat al premiului Goncourt pentru roman, Adrien Bertrand. El a primit acest premiu în 1914 și a murit în 1917 în urma unei răni din război. Pasionat de poezie, el este cel care a cerut crearea unui premiu Goncourt pentru poezie. Văduva sa a făcut mai târziu o donație permițând astfel înființarea acestuia în 1985. Primul laureat a fost Claude Roy; i-au urmat Yves Bonnefoy, căruia Michel Deguy i-a consacrat un frumos elogiu comemorativ, Philippe Jacottet, Claude Vigée, Andrée Chedid, Vénus Khoury Ghata și mulți alții.
          Premiul Goncourt pentru poezie recompensează nu o lucrare, o operă a unui poet, așa cum fac celelalte premii Goncourt, ci ansamblul operei sale. Și sunt deosebit de fericită să văd astăzi încununată întreaga operă a unui poet de mare anvergură, admirabil, admirat – Michel Deguy. Opera sa o constituie cărțile sale, dar și revista Po&sie creată în 1977, al cărei redactor șef este și astăzi. Este firesc să îl avem aici, la Maison de la Poésie, pentru că aici e casa sa, cea care adăpostește în mod regulat revista Po&sie, împreună cu prietenii săi, eminenții invitați din această seară: Martin Rueff și Claude Mouchard, care ne fac plăcerea de a participa la această întâlnire.

 

În românește de SOFIA OPRESCU

Share This Post