Excelența Sa
Doamna Laurence Auer
Ambasador al Franței în România

„Secolul 21 – una dintre cele mai importante reviste culturale europene”

 

Secolul 21 este una dintre cele mai importante reviste culturale europene, o publicație de sinteză cu un program editorial captivant care privilegiază dialogul culturilor și științele umane, literatura și arta.  Tematica discuției din această seară este importanța prieteniei în artă, omagiu adus lui George Banu, care a debutat în revistă când ea se intitula Secolul 20.
          Importanța culturilor pe scena europeană și mondială fac din dumneavoastră un spectator luminat care a construit de-a lungul anilor numeroase legături artistice, editoriale și universitare între România și Franța.
          Legătura dintre Secolul 21 și Franța este și ea deosebit de strânsă. După trei ani de întrerupere, revista a reapărut cu susținerea directă a Ministerului Francez al Culturii, care a finanțat un număr bilingv al acestei publicații. În noiembrie ’87, la Paris, revista primea „Premiul pentru cea mai bună revistă literară și artistică din lume”, decernat la Bienala UNESCO organizată la Centrul Georges Pompidou, iar în 2013, la Salonul de Carte de la Paris, în jurul revistei au fost organizate numeroase evenimente de anvergură, române și franceze.
          Colegiul onorific al revistei este format din nume importante ale culturii din România și din Europa: remarcabilul poet și filosof francez Michel Deguy, Sanda Golopenția, Virgil Nemoianu, Antonio Muñoz Molina, Pierre Oster, Gianni Vattimo, Mihai Șora, Ion Vianu și, desigur, George Banu.
          Doresc să felicit Fundația Culturală Secolul 21 pentru editarea acestei publicații și să mulțumesc Alinei Ledeanu, directoarea revistei, și Sofiei Oprescu, redactor-șef, pentru toată munca lor remarcabilă.
 

          Mulțumesc mult!

Share This Post