AURORA KIRÁLY

Răsfoind caietul
de Istoria și teoria artei
al Doamnei Celac

 

Un caiet gri, cu pagini îngălbenite – Istoria și teoria artei, M. Celac, 1961. În partea de jos a primei pagini, un citat în latină: «Ars sine scientia nihil est», Maître Jean Mignot, 1398.
      Un scris frumos, ordonat, cu pasaje structurate pentru a fi reținute mai ușor, acoperă paginile cu informație, citate despre artă și arhitectură și cu multe desene de exemplificare. Desenul intervine pentru clarificarea unor concepte, structuri, stiluri arhitectonice, situri, ca fundal (conectat cu textul asociat) sau ca reverie și gânduri vizuale paralele. […]

*

      Se discută în arta contemporană despre practicile artistice, despre cum un creator își elaborează proiectele, cum își construiește ideile și conceptele. Caietele de notații și schițele sunt extrem de valoroase în înțelegerea parcursului unui creator din orice domeniu artistic. A avea acces la caietele de studiu, de notații, înlesnește înțelegerea modului în care fiecare se raportează la temele sale, cum le investighează, cum le „absoarbe” prin diferite strategii.
      Curiozitatea intelectuală a Marianei Celac este cunoscută de toți cei care au fost în preajma ei sau care i-au citit cărțile sau articolele. Acest caiet mi-a oferit posibilitatea de a mi-o imagina tânără și dornică de cunoaștere, cântărind totul cu spiritul său de observație și analiză. Am reflectat la modul cum își structura materialul, cum desena ce voia să înțeleagă și să aprofundeze, cum îi plăcea țesătura de text și linie desenată, expresivitatea pe care o dau materialele de scris – stiloul cu cerneală albastră, tușul negru, creionul grafit sau cele colorate. Îmi imaginez că acesta era modul ei de a reține ideile. În contrast cu aspectul organizat, mi-a plăcut să observ din când în când intervențiile intempestive peste structura cursului: idei asociate, citate în franceză, rusă sau engleză, desene suprapuse peste text sau la îmbinarea celor două pagini. Spiritul și temperamentul său slav dădeau sarea și piperul personalității sale, fie că era reflectat în modul de gândire, în imprevizibilitatea unui argument sau într-o simplă conversație.

 

Share This Post