DR. WOLF-DIETRICH SCHILLING Ambasador al Republicii Federale Germania in Romånia – Goethe –un cetatean universal

Este o mare bucurie pentru noi aparitia numarului din septembrie al revistei Secolul 20, dedicat implinirii a 250 de ani de la nasterea lui Johann Wolfgang von Goethe.

Poetul, savantul si omul de stat Goethe s-a nascut in anul 1749 in Frankfurt pe Main. Påna in anul 1832, cånd poetul se stinge, viata sa cuprinde o perioada tumultoasa, in care Europa este marcata de o serie intreaga de evolutii politice, economice, spirituale si stiintifice, multe dintre acestea aducånd dupa sine importante prefaceri si revolutii.

Johann Wolfgang von Goethe a manifestat interes pentru variatele descoperiri stiintifice ale vremii sale. Conceptiile cetateanului universal ramån påna astazi actuale, determinånd si influentånd, dincolo de granitele Germaniei, de-a lungul celor 200 de ani care s-au scurs de atunci, arta si stiinta din multe tari.

Consideram o deosebita onoare faptul ca editia de fata a prestigioasei reviste Secolul 20 este dedicata cetateanului universal Goethe. Aceasta sta marturie a pretuirii de care se bucura opera lui Goethe in Romånia, a actualitatii acesteia, dar si a interdependentelor culturale continue ce izvorasc din ea.

Numarul din septembrie al Secolului 20 este in acelasi timp expresia prieteniei si a strånselor relatii culturale romåno-germane. Multumim pe aceasta cale tuturor celor ce au contribuit la reusita editiei de fata. Revista se inscrie intr-o serie de importante repere in cadrul schimbului si dialogului cultural. |i dorim revistei Secolul 20 si in viitor bineme-ritatul succes in demersul ei de a contribui la intelegerea culturii proprii in raport cu a celuilalt.

Share This Post