MARA CHIRIȚESCU

Psalmii lui Doinaș
în traducerea liceenilor
de la „Aldo Moro”

 

Am fost timp de treizeci de ani profesor de italiană, istorie universală şi istoria filozofiei la Școala Italiană „Aldo Moro” din Bucureşti, dar în 2017 am renunţat la activitatea de predare, încercând să mă concentrez pe aceea a Asociaţiei culturale „Amicii lui Pavese”, care a dat naștere unei mici edituri, „Pavesiana” şi fondat Librăria de carte italiană „Pavesiana”.În cadrul acesteia coordonez activitatea editorială, culturală, precum şi cursuri de limba românăşi italiană.
     În anul şcolar 2021-22, la cererea directoarei şcolii italiene, am revenit pentru predarea literaturii, culturii şi civilizaţiei române în cadrul noului liceu lingvistic italian la Bucureşti. Un liceu adevărat, cu clase ce au un numar mare de elevi, proveniți din Italia sau România, copii din familii italo-române, române sau italiene. Și, spre marea mea bucurie, am constatat cât de intersaţi sunt de cum s-a trăit înainte de ’89 şi imediat dupa anii ’90. Și am încercat să răspund acestui viu interes plecând de la prezentarea unei întâlniri importante, desfășurate la Roma în anul 1991, între scriitorii români din diaspora şi opozanţii de acasă. Avusesem bucuria şi oportunitatea să dau o mână de ajutor, de la Bucureşti, din partea Uniunii Scriitorilor, organizatoarei acestui extraordinar eveniment, profesoarei Luisa Valmarin si, pe atunci, foarte tinerei sale asistente, Angela Tarantino, de la Universitatea „La Sapienza”; deloc străin de aceasta memorabilă regăsire: soţul profesoarei Valmarin, pictorul român Constantin Udroiu.
     Printre  participanții la prima întâlnire de o asemenea anvergură la Roma, dupa revoluţia din ’89: Romulus Rusan, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameşteanu, Gabriel Andreescu, Petru Creţia, Marian Papahagi, Banu Rădulescu şi, nu în ultimul rând, poetul şi intelectualul de înaltă ţinută morală, Ștefan Aug. Doinaş. […]

Share This Post