JAMES ROSAPEPE, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti

 

Am doua motive de bucurie scriind aceste cuvinte. Sunt flatat de faptul ca am fost solicitat sa colaborez cu acest mic text la revista Secolul 20 si sunt onorat ca aceasta distinsa revista a ales sa-mi prezinte tara in cadrul primului numar ce va aparea in noul mileniu.

|n mod deosebit apreciez diversitatea aspectelor alese sa puna in evidenta Statele Unite. O privire rapida asupra continutului demonstreaza varietatea articolelor ce acopera teme in acelasi timp diverse si conexe cum ar fi jurnalism, invatamćnt, informatica, societate civila, poezie si romćni in America.

O mare parte a atributiilor mele ca ambasador al Americii in Romćnia este explicarea politicii externe americane, un corolar al acesteia fiind explicarea insasi a Statelor Unite. Uneori acest lucru este dificil de realizat. Filmele americane, programele de televiziune, muzica pop sunt deja accesibile in afara granitelor Statelor Unite. Acest lucru ofera adesea celor care nu sunt cetateni americani o imagine nereprezentativa a identitatii americane; de aceea salut abordarea serioasa si profunda a revistei Secolul 20.

Cu ce ar trebui oare sa contribui eu la modul in care este inteleasa America? Cum oare as putea incerca sa explic Statele Unite intr-un singur paragraf? Pentru multe popoare sentimentul national deriva dintr-o combinatie de solidaritate etnica si practici religioase comune, ca si din secole de istorie si traditie comuna. Americanii totusi provin din grupuri etnice diverse, apartin unor credinte religioase diferite si sunt laolalta de relativ putin timp. Ceea ce ii uneste pe americani este un document politic, Constitutia, pe care am conceput-o la scurta vreme dupa cćstigarea independentei. Atunci cćnd spui ca esti american faci de fapt o afirmatie politica, insemnćnd ca subscrii la un anumit set de valori politice si civice. Aceasta este cheia pentru a intelege modul in care ne autodefinim.

Va invit sa aveti in vedere aceasta perspectiva atunci cćnd parcurgeti acest numar care abordeaza «Identitatea americana la sfćrsit de mileniu».

JAMES ROSAPEPE

Ambasador al Statelor

Unite ale Americii la Bucuresti

Share This Post