IOSIF KIRÁLY

Paradisul defrișat

 

Într-o dimineață de vară, m-a sunat Mariana Celac, revoltată și neobișnuit de agitată, și mi-a spus că trebuie să mergem cât mai repede să facem fotografii ca să oprim barbaria care tocmai începuse, adică tăierea unei livezi de vișini undeva la capătul cartierului Berceni. Peste puțin timp ne aflam împreună într-un autobuz, apoi am mai schimbat câteva mijloace de transport în comun, până când am ajuns năduşiţi și lipicioși la un capăt de linie, într-un loc care mi se părea cea mai îndepărtată periferie a Bucureștilor. De acolo am mai mers o porțiune pe jos și am pătruns în ceea ce fusese livada de vișini: era deja doborâtă și se oferea privirilor noastre sub forma unui amalgam de trunchiuri, crăci și frunze, un paradis pierdut, mistuit de drujbele ce încă mai erau ambalate de câțiva „cavaleri ai Apocalipsei”.
    Am început fiecare să fotografiem tăcuți acel peisaj dezolant. Credința Marianei în puterea fotografiei de a opri ca lăcomia umană să facă profit imediat din orice, chiar cu riscul de a sacrifica lucruri mult mai importante pe termen lung, s-a scurs însă încet printre frunzele pomilor culcați la pământ. S-a așezat tăcută pe un trunchi și privea în depărtare. Nu știu la ce se gândea; poate la ce s-ar mai fi putut face în acea situație?
    Peste mai puțin de doi ani, întâmplarea a făcut că aveam să mă mut în vecinătatea acelei zone, care acum nu mi se mai pare că e la capătul lumii, ci a devenit unul dintre centrele vieții mele, iar datorită extinderii orașului, zona însăși a devenit, în mod obiectiv, mai puţin periferică. Pe locul livezii s-a construit un magazin-depozit de materiale și unelte pentru construcții și grădinărit, care vinde visuri cu grădini și livezi paradisiace. Când mai trec pe acolo, nu pot să nu observ cu oarecare melancolie cinismul unor pancarde de genul: „Totul pentru casa și grădina ta”, sau „Planificarea și îngrijirea grădinii”, sau „Până și cele mai puțin pretențioase plante au nevoie de îngrijire”…
    Metadata fotografiilor de atunci îmi indică, pe lângă alte informații tehnice, și momentul în care au fost făcute: 16.06.2006, ora 11:35.

 

 

Share This Post