ALINA LEDEANU

La o ședință de machetă,
cu Mariana și Geta
despre vișinii masacrați

 

Iunie torid. Ședință de machetă în redacție, către seară, cu Geta (Brătescu).
    Așezată lângă Angela Ardeleanu, cea care realizase paginarea și machetarea computerizată, Geta dă, pagină cu pagină, OK-ul pe ultima formă înaintea intrării numărului la tipar. Din când în când, ca să se facă mai bine înțeleasă, trage din sertarul de alături, « al ei », câte o foaie pe care e imprimat, anume pentru ea, formatul paginii de revistă și schițează rapid în creion sau marker distanța dintre text și imagine, precizează o imagine reprodusă, îi reface conturul. Este, în acest joc paralel al exemplificării și enorma ei plăcere de-a  se exprima prin desen așa cum respiră. Într-o bună zi, îmi spusese: “Alina, eu n-am nevoie aici de un birou, dar vreau un sertar al meu, în care să-mi pun tot ce am nevoie la machetă”. Zis și făcut (expresia e tot a ei !) : La biroul secretarei, sertarul din stânga a rămas până azi  «sertarul GETA BRĂTESCU», după cum o arată și eticheta albă pe care Geta își scrisese, ca pe un autograf, numele.
    Împreună cu Livia (Szász) și Carmen (Diaconescu) pregătim cafelele în așteptarea Marianei (Celac); care sosește cu covrigi și cu relatarea unei întâmplări revoltătoare: la capătul orașului, o imensă livadă de vișini fusese  culcată la pământ cu drujba. Asaltul banilor prevalase. Un protest urma să fie organizat în Piața Victoriei; protest tăcut, dar cu impact scontat  nu mai puțin puternic: cadavrele vișinilor sacrificați aveau să fie culcate pe asfalt în fața Guvernului. Mariana voia să afle dacă Getei i se pare bună ideea protestului și cum ar vedea ea așezarea copacilor pe caldarâm.
    Reacția Getei a fost spontană: „Da’ cum!” – o expresie tot a ei, în care tonul și formularea sintetică o făceau sinonomă cu „Și-încă cum!”.  A scos din sertarul „ei” o foaie albă A4 și a trasat rapid cu markerul semicercul Pieței. A desenat la capătul lui un dreptunghi – clădirea Guvernului -, apoi a umplut semicercul cu nenumărate semne – trunchiurile copacilor sacrificați, și a semnat apăsat, în josul paginii. Mariana se așezase lângă ea, urmărindu-i mâna în tăcere.
    Totul a durat, poate, un minut. Atunci le-am fotografiat pe amândouă alături, încrcând să surprind și gravitatea momentului și felul în care Mariana Celac și Geta Brătescu, solidare, i-au dat răspunsul.

    Se împlinesc cinci ani, în toamna lui 2023, de când, la o lună una după cealaltă, cele două Regine ne-au părăsit.

 

 

Share This Post