SORIN ILIEȘIU

„Neobișnuitul oaspete”

 

„Neobișnuitul oaspete” a fost, după cum l-a considerat la figurat Doamna Celac, modernismul în arhitectura Bucureștiului anilor 1930. Comentariul filmului, scris de domnia sa, e realmente excepțional.
    Fiecare cuvânt al acestui comentariu cântărește și exprimă foarte mult, mai ales în contextul specific cinematografic în care fiecare imagine ține loc de nenumărate cuvinte. E un exemplu al excelenței în comentariul verbal cinematografic. Rostirea și interpretarea acestui comentariu reprezintă cea mai expresivă ipostază – în opinia mea – a vocii Doamnei Celac. O voce acompaniată optim de muzica creată și interpretată de maestrul Andrei Tănăsescu.
    În filmul „Neobișnuitul oaspete” spectatorii vor descoperi un București incredibil, un oraș ajuns, prin foarte multe construcții, pe culmile rafinamentului estetic. Bucureștiul a fost capitala modernismului în arhitectura Europei anilor 30. În niciun oraș european nu s-au construit în acei ani atât de multe capodopere ale arhitecturii moderne. Filmul nostru le prezintă pe cele mai reprezentative. Câteva au fost construite de Marcel Iancu. Una dintre ele, cea mai expresivă, a fost aleasă de Doamna Celac pentru a deveni subiectul celui de-al doilea film pe care l-am realizat în colaborare cu dânsa: „Construct.”

 

 

Share This Post