Prezentul număr al revistei noastre e completarea necesară a volumului pe care revista Secolul 21 îl dedica nu demult Centenarului Doinaș (1922-2022).
Iată, acum, câteva dintre elementele de noutate: noi contribuții exegetice semnate de Iulian Boldea, Alexandru Ruja și Ioan Ciama, textul etnografei Rozalia Maria Pașca, devenit suport al expoziției cu fotografii prețioase din Arhiva Primăriei Sântana și a satului Caporal Alexa – zona de obârșie a poetului – și care, împletite cu poeme de Doinaș, au alcătuit substanța expoziției „În satul natal”, organizată în 2022 de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Fundația Culturală Secolul 21 și cu CNR UNESCO.
Adăugăm varianta integrală a cuprinzătorului interviu luat lui Doinaș, în 2002, de încă tânărul teolog Ionuț Vulpescu, cel ce avea să devină, peste ani Ministru al Culturii, și subliniem importanța documentară a dialogului Doinaș – Radu Călin Cristea, înregistrat la Radio România Liberă la mijlocul anilor 90.
O amorsă la aniversarea, în 2024, a celor 30 de ani de la crearea Fundației Culturale Secolul 21 e capitolul care-l așează, firesc, pe Doinaș în miezul pregătirilor aniversare ca Președinte-fondator; e ocazia de-a evoca din nou splendidul film realizat de poeta Cleopatra Lorințiu, precum și emisiunile sale, succesive, în dialog cu subsemnata, la TVR , dedicate personalității lui Doinaș și rolului revistei Secolul 21 și al Fundației Culturale Secolul 21 în concertul cultural românesc al anilor 2000.
Însă darul cel mare pe care acest volum sextuplu îl face cititorilor rămâne, cred, capitolul consacrat psalmistului Doinaș, deopotrivă traducător al psalmilor biblici, dar și, mai ales, autor al celor 100 de Psalmi, poeme de senectute – „perlă a coroanei” ca sinteză tematică și stilistică a întregii sale opere poetice. Capitolul, înnobilat de studiul introductiv al iluminatului, eruditului Părinte Ioan Caraza, e doar un fragment din ceea ce oferă volumul DOINAȘ, Psalmi, editat de Fundația Culturală Secolul 21 în colecția sa de carte-eveniment.
Nu i-am uitat nici în acest număr DOINAȘ, contemporanul nostru II, pe cei mai tineri cititori și exegeți ai marelui poet (Anyia Circa-Chirilă și artista vizuală Ana-Maria Aufmuth), inclusiv pe elevii pregătiți de profesori dedicați (aici textul Profesoarei Oana Olariu) chiar la Colegiul Național „Moise Nicoară”, acolo unde Ștefan Aug. Doinaș a fost cândva elev.