ARHIVA CERCULUI LITERAR DE LA SIBIU

cercul-literar-sibiu-color2

Video-expozitie „Cercul Literar: de la Sibiu la Muzeul Literaturii Romane”

În cadrul proiectului „Cercul Literar, de la Sibiu la Muzeul Național al Literaturii Române”, co-finanțat de AFCN, Fundația Culturală Secolul 21, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, prezintă expoziția „CERCUL LITERAR: DE LA SIBIU LA MNLR”, care completează seria dezbaterilor organizate la muzeu în perioada 29 Iunie – 01 Iulie 2020.

ÎN PREGĂTIREA CENTENARULUI DOINAȘ


Așa cum am anunțat în recentele dezbateri de la MNLR („Cercul Literar, de la Sibiu la Muzeul Literaturii Române”, în cadrul proiectului co-finanțat de AFCN) , FCS 21 a început pregătirile pentru Centenarul Doinaș din 2022. După dezbaterea din 1 iulie a.c. dedicată punctual personalității și operei lui Ștefan Aug.Doinaș, continuăm suita evenimentelor și publicațiilor care vor marca în 2022 comemorarea celor 100 de ani de la nașterea poetului: acum, cu interviul acordat doamnei Alina Ledeanu de domnul Daniel Tomuța, Primarul orașului Sântana, de care aparține administrativ satul natal al lui Doinaș.

Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber”

Un interviu cu DANIEL TOMUȚA
                                                       realizat de ALINA LEDEANU

A.L.: Stimate domnule Daniel Tomuța, sunteți Primarul orașului Sântana, localitate situată nu departe de Arad și de care aparține inclusiv satul Caporal Alexa, în care s-a născut Ștefan Aug. Doinaș.

Ce înseamnă să „păstoriți”, de aproape două mandate, o comunitate multiculturală cum e Sântana?

D.T.: Originile multiculturalismului sunt foarte vechi în cadrul comunității noastre, aici găsindu-și locul, pe lângă locuitorii vechii așezări, Comlăuș și alte comunități colonizate, de etnie germană (șvabi), maghiară, și altele. Tot de orașul Sântana aparține și satul Cherechi, a cărui denumire a fost schimbată în anul 1926, în Caporal Alexa.

Dat fiind faptul că, pe aceste meleaguri a fost, din cele mai vechi timpuri, o comunitate multiculturală, dintotdeauna, locuitorii acestei așezări au învățat să-și respecte originile, păstrând tradiția religioasă și culturală. Astfel, și eu la rândul meu, nu fac altceva decât să sprijin și să încurajez cetățenii spre a trăi în înțelegere, respect reciproc și în bună comuniune unii cu alții, conștienți fiind că doar împreună și în acest fel vom reuși să fim o adevărată familie.

Citeste mai mult…

Fundația Culturală Secolul 21 vă invită la 3 zile de dezbateri despre CERCUL LITERAR DE LA SIBIU, organizate în parteneriat cu MNLR

 

 

CERCUL LITERAR DE LA SIBIU – GENERAȚIA RECUPERATĂ

Centenare cerchiste

Importanța Cercului Literar de la Sibiu (CLS), creat în perioada ultimului război mondial (1943), rămâne și astăzi centrală pentru cultura română. Benefica sinteză pe care au propus-o și au realizat-o cerchiștii, între junimismul maiorescian şi direcția creatoare inspirată de Sburătorul lovinescian, rămâne fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat o grupare literară importantă și a contribuit la formarea unor scriitori de anvergură: alături de Radu Stanca, liderul teoretic al grupării, eseist, dramaturg și teoretician al teatrului, I. Negoițescu, un critic literar extrem de original și inovator, și Ștefan Aug. Doinaș, poet de dimensiune europeană, eseist, teoretician și critic de poezie; împreună cu ei – prozatorul I. D. Sîrbu – marea revelație a anilor ’90, criticul și istoricul literar Nicolae Balotă, redat cititorilor în anii din urmă și ca autor al unei excepționale proze memorialistice; criticii Ovidiu Cotruș, Cornel Regman și Eugen Todoran, poeții și admirabilii traducători Eta Boeriu, Ioanichie Olteanu și Wolf von Aichelburg, filosoful Titus Mocanu, istoricul de artă Deliu Petroiu, Radu Enescu și alții încă.

Prin program și operă, membrii CLS sunt, structural, europeni. Creația lor este unul dintre capitolele care legitimează cultura română ca fiind una a valorilor europene. După aproape 70 de ani de la instalarea regimului comunist, cu efecte dezastruoase pentru existența membrilor CLS (majoritatea acestora au fost victimele unor procese înscenate politic și ai anilor grei de detenție), acest capitol al culturii române continuă să conțină necunoscute.

„Dacă totalitarismul de extremă stângă nu i-ar fi retezat libera creștere” – avea să spună criticul și istoricul literar Ion Vartic (în „Cuvânt înainte” la Aquarium, eseuri programatice de Radu Stanca, Editura Tracus Arte, 2012), – generația cerchiștilor „ar fi însemnat, pentru România, maturitatea spiritului creator, european și democrat […] ”.

Cu destine frânte de dictatură, cerchiștii înving teroarea politică prin bogăția și importanța operei lăsate posterității, dovedind că sunt, nu o generație pierdută, ci una recuperată.

Prin proiectul Fundației Culturale Secolul 21, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și prin parteneriatul cu Muzeul Național al Literaturii Române, vor fi organizate trei dezbateri, difuzate on-line, în perioada 29 iunie – 1 iulie 2020, de la ora 19.00, prin intermediul paginii de Facebook a MNLR, și care vor debuta cu vernisajul video-expoziției „Cercul literar: de la Sibiu la MNLR”. Aceasta valorifică documente din arhiva MNLR și din fondul Fundației Culturale Secolul 21. Materialele vor fi disponibile și pe noua platformă a MNLR, culturaindirect.ro.

Tematica zilei de 29 iunie 2020

Manifestul Cercului Literar de la Sibiu; Cercul Literar de la Sibiu și teatrul; La final de centenar I.D. Sîrbu (2019); Centenar Radu Stanca (2020)

Invitați: Ion Vartic, critic și istoric literar, Cosmin Ciotloș, critic literar, Alina Ledeanu, director al revistei Secolul 21 și coordonator al proiectului

Moderator: Ioan Cristescu, directorul MNLR

 

Tematica zilei de 30 iunie 2020

Citirea și recitirea literaturii române la Cercul Literar de la Sibiu – în pregătirea centenarului I. Negoițescu (2021) – Poezia lui Eminescu; Istoria Literaturii Române de  I. Negoițescu

Invitați: Carmen Mușat, critic literar, director al revistei Observator Cultural, Ioan Cristescu, directorul MNLR, Ion Vianu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar

Moderator: Alina Ledeanu

 

Tematica zilei de 1 iulie 2020

Cerchiștii sub vremuri – între opțiunea estetică și aceea socio-politică; Doinaș și lupta cu / pentru limba română. În pregătirea centenarului Ștefan Aug. Doinaș (2022)

Invitat: Gelu Ionescu, critic literar, Ioan Cristescu, directorul MNLR, Cosmin Ciotloș, critic literar

Moderator: Alina Ledeanu

***
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

Fotografii de la cele trei dezbateri organizate la MNLR, în perioada 29 Iunie – 1 Iulie 2020

Vă invităm să vizionați integral dezbaterile aflate pe platforma MNLR, la care au participat, prin telefon, Ion Vianu (Elveția), Carmen Mușat (București) și Gelu Ionescu (Germania).

Importanţa Cercului Literar de la Sibiu creat în perioada ultimului război mondial (1943) rămâne şi astăzi absolut centrală pentru cultura română, el constituind una din marile înfăptuiri ale acesteia. Benefica  sinteza  pe  care  au  propus-o şi au realizat-o cerchiştii, între junimismul maiorescian şi direcţia creatoare inspirată de „Sburătorul” lovinescian, rămâne fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat nu numai o grupare literară importantă, dar a şi contribuit la formarea unor scriitori de anvergură: un critic literar extrem de inovator (I. Negoiţescu), un poet naţional (Ştefan Aug. Doinaş), un mare prozator (I.D. Sîrbu), cărora li se adaugă Radu Stanca, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Titus Mocanu, Eta Boeriu, Ovidiu Cotruş, Ioanichie Olteanu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg, Radu Enescu şi alţii. Prin program şi operă, membrii CLS sunt, structural, europeni. Creaţia lor este unul din capitolele masive, care legitimează cultura română ca fiind una a valorilor europene. După aproape 60 de ani de la momentul instalării regimului comunist, cu efecte dezastruoase pentru existenţa membrilor CLS (majoritatea lor au fost victimele unor procese înscenate politic şi ai anilor grei de detenţie), pentru promovarea operei fiecăruia dintre ei, precum şi pentru principiile estetice care i-au guvernat ca grup literar, acest capitol al culturii române contemporane continuă să conţină multe necunoscute. Deşi unele studii au apărut în volum sau în periodice literare, textele, etapele existenţiale, contextele diverse legate de personalitatea şi creaţia acestor importanţi scriitori se cer imperios recuperate ca patrimoniu inconturnabil.

FCS 21 alcătuieşte de 13 ani, prin diverse proiecte-modul şi evenimente culturale, o vastă Arhivă naţională şi internaţională a Cercului Literar de la Sibiu, al cărei principal scop este salvarea de la distrugere a unui segment preţios aparţinând patrimoniului naţional (texte, manuscrise, corespondenţă, fotografii, etc.

În intervalul ianuarie-noiembrie 2020, FCS 21 realizează cu sprijinul AFCN un nou proiect-modul intitulat Cercul Literar, de la Sibiu la Muzeul Național al Literaturii Române – informație, cultură, educație.” Activități și evenimente au loc în București, Arad, Sântana și Caporal Alexa.



Pe data de 11 oct, ora 10:00, a avut loc, in Aula „Avram Iancu” a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (ULSB), Colocviul „Cercul Literar de la Sibiu, sub semnul teatrului si a muzicii” organizat de FCS 21 in parteneriat cu ULSB., in cadrul proiectului „Cercul Literar de la Sibiu. De la poemele lui Stefan Aug. Doinas la compozitiile lui Wolf von Aicheilburg”. Prezentam Programul Colocviului.


14518699_1384641244898950_95508473_n (1)In cadrul Proiectului: „Cercul Literar de la Sibiu. de la poemele lui Stefan Aug. Doinas la compozitiile lui Wolf von Aichelburg”, realizat si co-finantat de AFCN, va avea loc pe 11 octombrie, orele 9.30, la Sibiu coclocviul cu titlul: „Cercul Literar de Sibiu, sub semnul teatrului si al muzicii”, organizat in parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar in prelungirea dezbaterilor din prima parte a zilei va avea loc, la ora 19, un recital cameral la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.


14593679_1394914323871642_1553123009_n

 


Lansarea celei de-a doua ediții a concursului
„Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș?”

În cadrul proiectului „Cercul Literar de la Sibiu – de la poemele lui Ștefan Aug.Doinaș la compozițiile lui Wolf von Aichelburg” desfășurat cu sprijinul AFCN, Fundația Culturală Secolul 21 a organizat la Sântana, în data de 25 martie 2016, lansarea celei de-a doua ediții a concursului „Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș?”. În fața unei asistențe extrem de numeroase formată mai ales din elevi și profesori, au vorbit Dna Marinela Morgoș, gazda evenimentului organizat la Biblioteca „Ștefan Aug.Doinaș” din Sântana, Dnul Primar Daniel Tomuță, Ioan Ciama, fost director al școlii „Ștefan Aug.Doinaș” din satul Caporal Alexa, Dna Adina Lipovan, profesoară de limba română la aceeași școală, precum și Dna Alina Ledeanu, președinta FCS 21 și coordonatoarea proiectului.

afis-premiere


Săptămâna Internațională a Muzicii Noi

Marți 24 mai la ora 17, în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (Director: compozitorul DAN DEDIU), violistul MARIUS UNGUREANU (Danemarca), pianista VERONA MAYER și percuționistul ALEXANDRU MATEI vor susține un concert cameral la Universitatea Națională de Muzică București, sala George Enescu.
Programul va cuprinde lucrări de WOLF von AICHELBURG, ALFRED ZIMMERLIN, EDISON DENISOV, LUCIANO BERIO.
Sonata pentru violă și pian de Wolf von Aichelburg (poet, traducător, compozitor și unul dintre membri Cercului Literar de la Sibiu) va fi interpretată de Marius Ungureanu. Fundația Culturală Secolul 21 (FCS 21) sprijină prezența acestuia în festival, în cadrul proiectului „Cercul Literar de la Sibiu: de la poemele lui Ștefan Aug.Doinaș la compozițiile lui Wolf von Aichelburg” cofinanțat de AFCN.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.